Срамотно понашање дијела федералних политичара и медија: Негирају чак и масакр дјеце

Жарко Марковић
Срамотно понашање дијела федералних политичара и медија: Негирају чак и масакр дјеце

БАЊАЛУКА - Страх да ће Суд БиХ подлећи политичким притисцима након што је подигнута оптужница за брутални злочин над Србима у Јошаници на Никољдан 1992. године све је већи у редовима организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата у Српској.

Јуче су поново указали на понашање Дениса Бећировића и Жељка Комшића, бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ, за које тврде да су подршка покушајима отезања свих процеса у којима се суди оптуженима за злочине над Србима. Указују и на понашање појединих сарајевских медија који су, истичу, покренули велику кампању чији је циљ омаловажавање па и негирање злочина над Србима, а нарочито великог масакра у Јошаници.

Подсјетимо, тим тужилаца Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ која их терети за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године. У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено десетак особа, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени. Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

У том злочину десетак заселака у Јошаници потпуно је збрисано са лица земље. Свједоци овог масакра касније су испричали да су међу жртвама били 21 жена и троје дјеце који су дан раније са родитељима дошли из Фоче на село како би прославили крсну славу. Убијени су десетогодишња Драгана Вишњић, њен три године млађи брат Дражен и двогодишња Данка Тановић.

Драгана и Дражен страдали су заједно са мамом Олгом, татом Драгољубом, стрицем Миланом, баком Зорком и дједом Вукадином Вишњићем. Уз двогодишњу Данку Тановић, убијени су и њена мајка, бака, прабака, тетка и ујак.

Данкина мајка Зора Вишњић имала је 22 године, а страдали су и њена двије године старија сестра Ранка и двадесетогодишњи брат Влатко Вишњић, њихова мајка Гоја и Гојина мајка Стојка. Убијено је 16 Вишњића, девет чланова породице Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановић.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић истиче да медији у ФБиХ спроводе кампању апсолутног негирања злочина почињених над Србима.

- Вјетар у леђа им дају Денис Бећировић и Жељко Комшић који негирају сваку српску жртву, чак иду дотле да све убијене Србе у Јошаници називају агресором - нагласио је Којић.

Он је рекао да је због оптужнице за Јошаницу Мурат Тахировић из удружења такозваних жртава и свједока геноцида у федералним медијима наставио притиске на Суд и Тужилаштво БиХ.

- Очигледно да су им међународни финансијери и стране амбасаде дали знак да на сваки могући начин нападају Републику Српску, али и Србију, јер како Тахировић тврди, Тужилаштво БиХ ради по наредби Београда, директно оптужујући Александра Вучића да наставља политику Слободана Милошевића - нагласио је Којић за Срну.

Притисци на Кајганића

Бранимир Којић истиче да муслиманска удружења и медији помињу и случај “Добровољачка”, гдје поново врше притиске на главног тужиоца Миланка Кајганића тврдећи да жели да докаже да колона није била легитимни војни циљ.

- На тај начин се Мурат Тахировић и њему слични, али и федерални медији директно мијешају у рад Суда БиХ и директно стају на страну оних који су чинили злочине над Србима - указао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана