Срамотни медијски написи и инциденти у ФБиХ: Мрзе сваког дана, не само 9. јануара

Маријана Миљић Бјеловук
Срамотни медијски написи и инциденти у ФБиХ: Мрзе сваког дана, не само 9. јануара

БАЊАЛУКА - “Додиков бањалучки бал вампира”, “парада зла и фашизма”, “геноцидни накот”, “неизоставна је била и контроверзна пјесма 'Весели се, српски роде'“, само су неки од медијских написа пуних мржње који су претходна два дана осванули у ФБиХ као реакција на обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

То није било све из ФБиХ поводом 32. рођендана Српске па су тако у ноћи са уторка на сриједу објављене слике паљења заставе Републике уз покличе “Алаху-екбер” и “Текбир”, док је у Коњицу свештеник са цркве морао скинути заставу како би избјегао линч руље, која је упутила низ пријетњи и увреда. Мржња из ФБиХ према Српској и прослави Дана Републике је, према ријечима наших саговорника, овог јануара, по свему судећи, ескалирала.

- То су изливи мржње и бијеса према Републици Српској, односно неприхватање њене егзистенције, уставне и дејтонске позиције, те наше политичке воље и културног идентитета. Дан Републике, 9. јануар, буде само повод да се испољи оно што се ради током цијеле године, сваки дан. На подручју ФБиХ се не изговара пуни назив Република Српска, већ се говори “ер-ес”. Научне књиге су им надахнуће мржње, односно подстичу на мржњу против првих комшија - рекао је “Гласу” професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић.

Нагласио је да су током читаве године евидентни примјери говора мржње у федералним медијима према Републици Српској и Србима.

- Све то не знам кога више уопште може изненадити. Питање је када ће умјесто заставе запалити школу, човјека или дијете... Па, све и једна политичка опција у ФБиХ има исти однос према Дану Републике. Инспиратори злочина су на јавној сцени. Њима се то толерише. Поред тога, сматрају да им се нико не смије супротставити јер одмах будете анатемисани као “србочетник”, “геноцидаш”, “слуга режима”, или као “Додиков потрчко” - казао је Вуковић.

Нагласио је да су у ФБиХ све свели на то да је све око Дана Републике испланирао Додик или група људи око њега, а да су остали без идентитета, ставова или мишљења.

- То што се све концентрише на 9. јануар, то је само један повод да видимо да нисмо прихваћени. Ратни циљеви из 1992. године и даље опстају. Дејтонски споразум никада није истински прихваћен - рекао је Вуковић према чијим прогнозама је идуће године за Дан Републике могуће очекивати још горе поруке из ФБиХ.

Нагласио је да постоји рјечник бошњачког језика којим се на највулгарнији начин ословљава Република Српска и српски народ, попут термина “балванград” и “четникуша”.

- У некој правној држави то су, у најмању руку, кривична дјела. Замислите шта би било да један Србин говори то што они свакодневно причају? Њих толеришу странци, као и разне регулаторне комисије, савјети за штампу.... Из свега још може бити горе - поручио је Вуковић.

Сличног мишљења је и политиколог Филип Матић који наводи да су дешавања у ФБиХ поводом прославе Дана Републике одраз опште језичке некултуре бошњачког народа.

- Немају демократску културу нити етичко-моралну перспективу те културе. Ако им нешто не одговара, боље да прећуте, што је апсолутно нормално неком другом, него да се служе говором мржње - казао је “Гласу” Матић.

Чињеница је да бошњачки народ, наглашава Матић, не само тренутно него више од три деценије живи у великој заблуди.

- Српски народ и Република Српска треба да схвате да они заиста мисле да је БиХ њихова још од Адама и Еве. Њима су толико испрани мозгови да заиста мисле да су Срби дошли са стране и њима “ето, узели комад земље, који су назвали Република Српска”. Тај хљеб је испечен у пећи која се зове Сједињене Америчке Државе и Велика Британија. Даље је та реторика настављена кроз СДА, али и нове политичке струје у ФБиХ - рекао је Матић.

Нагласио је да с у ФБиХ, у недостатку свог етичког коријена, традиције и историје, окрећу ка агресији и нападима на Републику Српску.

- Замислите шта би било да неко скине обиљежја са џамија у Бањалуци или неком другом граду! Побогу, ваљда је људски и лијепо, ако ништа, прећутати или, ако имају дозу обазривости, рећи: “Са срећом, настала је 9. јануара, па се објединила у Дејтону, ајде да сада нешто радимо заједно” - поручио је Матић.

Из најновијих дешавања у ФБиХ, нагласио је Матић, може се извући само један закључак.

- Бошњаци желе унитарну БиХ, али без Срба. Они унутар свог националног корпуса гаје наду, а вјероватно и методе, како Србе отјерати или елиминсати са ових простора - закључио је Матић.

Догађаје у ФБиХ поводом прославе Дана Републике осудили су и представници медијске заједнице у Српској.

- Нисам изненађен, али сам разочаран појединим написима, текстовима и анализама у федералним медијима који исијавају мржњу и презир према Републици Српској без икаквог упоришта. Српска слави Дан Републике, који је у складу са законом - рекао је “Гласу” предсједник Скупштине Удружења новинара РС Бранимир Ђуричић.

Нагласио је да је Дан Републике Српске установљен на историјском догађају и цивилизацијским вриједностима.

- Према томе, медијски написи у ФБиХ су непотребни. Постоје два приједлога, односно потпуно игнорисање или, ако неко има вољу, да их све тужи и новац који по том основу добије преусмјери у неке фондове. То би био најлакше зарађени новац када је ријеч о судским споровима. Чак и овакви судови у БиХ одлучивали би у једном дану, јер ту се нема шта доказивати, то је класичан говор мржње - поручио је Ђуричић.

Он је за крај позвао колеге из ФБиХ да не користе језик мржње, јер у Републици Српској ни приближно нема наслова који позивају на мржњу према Бошњацима.

- Ако их има, одмах их осуђујем. Ти наслови у федералним медијима, а које не желим ни да цитирам, су испод сваког нивоа. Борићемо се и даље да на цивилизован начин славимо дан своје Републике. Неће нам Републику нити медијски простор уређивати квазиновинари и аналитичари - закључио је Ђуричић.

И социолози су сагласни да је говор мржње у ФБиХ ескалирао поводом прославе Дана Републике.

- Та мржња подстицана је са званичних канала, који су спона са грађанима. То је непоштовање. Нико не може очекивати никакву сарадњу и бољитак док не почне поштовати оног другог. Треба пустити свакога да обиљежава своје датуме слободно. Али мислим да у овом случају нема лијека томе - казао је “Гласу Српске” социолог Иван Шијаковић.

Сматра и да су за говор мржње најзаслужнији сами политичари.

- Када би само један политичар устао и осудио медијске написе, вјерујем да би било другачије - закључио је Шијаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана