СПС за српско јединство и подршку вету

ГС
Foto: ГС

Посланици Социјалистичке партије Српске поручили су на данашњој сједници Народне скупштине Републике Српске да ће дати подршку вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Посланик СПС-а Тамара Дамјановић позвала је све посланике да јединствено одбаце спорни документ усвојен прегласавањем у Предсједништву БиХ.

Дамјановићева је навела да у спорним закључцима Предсједништва БиХ посебно изненађује позивање ЕУ и САД на "одлучније дјеловање унутар БиХ" за коју каже да је веома опасна конструкција, јер доказује да чланови Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић немају намјеру да се боре за суверенитет БиХ, већ искључиво желе да је понуде странцима да би је они уредили.

Она је додала да форсирање одреднице "држава" испред назива БиХ у документу чији су аутори Бећировић и Комшић, доказује тврдњу да свако инсистира на ономе што му највише недостаје

"За СПС је неприхватљив и закључак спорног документа којим се позивају Србија и Хрватска да `не интервенишу у БиХ`. Ова реченица је јасан сигнал да је у питању бомбастичан и популистички документ, који треба да подгрије атмосферу сукоба у БиХ, којој се ми оштро противимо. Србија је доказала да поштује БиХ и воли Српску", истакла је Дамјановићева.

Дамјановићева је позвала политичке представнике сва три народа на рационално понашање, како би се сви заједно могли посветити рјешавању егзистенцијалних проблема грађана.

У Народној скупштини Републике Српске у току је посебна сједница о вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на посљедњи закључак Предсједништва БиХ.

На дневном реду је приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ према којој је закључак Предсједништва БиХ поводом "ескалације напада органа ентитета Република Српска на основне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ", усвојен без консензуса на осмој редовној сједници Предсједништва БиХ 10. октобра, веома штетан по виталне интересе Српске.

Ријеч је о закључку Предсједништва БиХ у коме се наводи да је неопходно да се "с циљем досљедне имплементације начела правне сигурности и владавине права, смјеста прекине са ултиматумима, сепаратистичким политикама и нападима на БиХ и њене институције". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана