СПС тражи хитно ограничење цијена пекарских производа

ГС
СПС тражи хитно ограничење цијена пекарских производа

Члан предсједништва Социјалистичке партије Српске Ратко Јокић изјавио је да СПС од надлежних органа тражи хитно ограничење цијена пекарских производа, те сузбијање монопола у овој прехрамбеној индустрији.

Ако је судити по цијенама хљеба и пекарских производа у Бањалуци, или се суочавамо са великом несташицом брашна или у највећем граду Српске живе најбогатији људи у Европи!? Будући, да на срећу брашна имамо довољно, а бањалучани су на жалост, далеко од најбогатијих, посриједи су спекулативне радње које су цијене подигле у небеса – рекао је Јокић.

Он додаје да разлог астрономских цијена производа од жита не лежи у било каквом поремећају цијена инпута, већ је ријеч о монополском понашању усљед недостатка конкуренције.

– СПС тражи од Владе Републике Српске и од града Бањалука да предузму мјере у циљу довођења цијена на економски прихватљив и оправдан ниво. Производња хљеба треба да служи народу и његовом стандарду, а не да буде у служби неколицине и увећању њихових возних паркова. Производња хране је стратешко питање у озбиљним друштвима. Држава мора употријебити механизме да народ, зависан од ње, заштити од спекуланата зависних од гомилања новца – поручио је Јокић.

Из СПС наглашавају да ће, уколико не буде одговорне реакције и умањења цијене хљеба, предложити отварање градске пекаре како би се елиминисао монопол и успоставила здрава конкуренција, од чега ће директну корист имати грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана