СПС: Неоправдани притисци на амбасадора Врањеша

ГС
СПС: Неоправдани притисци на амбасадора Врањеша

БАЊАЛУКА - Након јучерашњих изјава бошњачких политичара који су затражили чак и смјену амбасадора БиХ у Србији, Александра Врањеша, Социјалистичка партија Српске - СПС саопштила је да су притисци политичког Сарајева неоправдани, те да амбасадор Врањеш достојанствено обавља повјерене му дужности.

- Амбасадор Врањеш је поступио људски захваливши се Александру Вулину, директору БИА, који је омогућио наставак школовања двема студенткињама из Републике Српске на Академији за националну безбедност у Београду. Двије студенткиње су држављанке БиХ и Републике Српске, стога је реакција амбасадора Врањеша потпуно у складу са начином понашања амбасадора и генерално са његовим овлашћењима и обавезама да брине о држављанима своје земље у земљи пријема - саопштили су из Социјалистичке партије Српске.

Након што се амбасадор Врањеш захвалио директору БИА, чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић затражили су од министра спољњих послова БиХ Елмедина Конаковића да амбасадора позове на консултације, док је министар чак затражио смјену амбасадора.

- Захтјев за ванредним консултацијама, а посебно захтјев за разрјешење амбасадора су апсолутно неоправдани, јер амбасадор Врањеш је именован на приједлог предсједника Републике Српске и захтјев за евентуалну смјену може доћи само из Бањалуке. Сигурни смо да до тога неће доћи, те да српске дипломате и даље треба да заступају и ставове српског конститутивног народа и Републике Српске у земљама пријема. Вријеме је да БХ дипломатија функционише на основу паритета народа и ентитета, а не на основу жеље за хегемонијом једног народа, као што је био случај до скоро - закључили су у СПС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана