СПС: Имплементација пресуде Суда у Стразбуру означила би крај БиХ

ГС
СПС: Имплементација пресуде Суда у Стразбуру означила би крај БиХ

Након пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру по апелацији Славена Ковачевића, којом је утврђено да су права апеланта угрожена приликом гласања за чланове Предсједништва и Дом народа БиХ, из Социјалистичке партије Српске саопштили су да би евентуална имплементација ове пресуде означила крај дејтонске БиХ, чија је избалансирана уставна конструкција производ сагласности свих страна.

“Према таласу одушевљења из босанско - унитаристичких политичких кругова, који је услиједио одмах након пресуде, јасно је да је иста усмјерена на рушење дејтонских темеља БиХ. Евентуалном имплементацијом пресуде, БиХ би постала јединствена изборна јединица приликом избора чланова Предсједништва БиХ, што је крајњи циљ бошњачке политичке елите која у прегласавању друга два народа види шансу за доминацијом. Подсјећамо да БиХ не почива на принципу већинске демократије већ консоцијативне, која је прикладан оквир за вишенационална друштва”, стоји у саопштењу СПС-а.

Европски суд за људска права одлучио је, по апелацији Славена Ковачевића, да се чланови Предсједништва БиХ и делегати у Дому народа БиХ требају бирати јединствено из цијеле БиХ. Како наводе из СПС-а Европски суд за људска  права је намјерно заобишао чињеницу да је Устав БиХ интегрални дио међународног споразума, који је прихваћен од страна потписница, али и за који постоје гаранције великих сила.

“ЕУ има властите стандарде људских и грађанских права. Наметање тих стандарда држави чија крхка стабилност почива на изузетно комплексном балансу права националних група које у њој живе, као гаранту спречавања мајоризације било којег од три народа, представља отворени удар на њено уставно уређење. Република Српска и БиХ теже Евопској унији, али и ЕУ би требала имати разумијевања за сложене и осјетљиве односе који постоје у БиХ. БиХ нема будућуност без механизама који штите конститутивност народа и равноправност ентитета”, саопштили су у Социјалистичкој партији Српске.

Из СПС-а су на крају поручили да Устав БиХ не може бити мијењан према жељама сарајевске чаршије која се бави политичким манипулацијама са крајњом тежњом да у Предсједништву БиХ сједе три бошњачка члана. Ове тежње ће остати “пусти унитаристички сан”, како су навели у СПС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана