Споменик југословенским партизанима откривен у Русији

Г.С.
Foto: Министарствo одбране Руске Федерације

МОСКВА - Споменици посвећени савезницима СССР у Другом свјетском рату – југословенским партизанима, вијетнамским војницима интернационалистима и француском ваздухопловном пуку „Нормандија-Неман“ откривени су код Главног храма Оружаних снага Русије.

Свечаном откривању споменика присуствовали су, између осталих, замјеници министра одбране Руске Федерације Виктор Горемикин и Александар Фомин, потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, представници централних органа војне управе Министарства одбране Руске Федерације, чланови страних делегација и гости.

По ријечима замјеника министра одбране, генерал-потпуковника Виктора Горемикина, у Алеји савезника откривене су три скулптуларне композиције.

„Оне су посвећене херојству и храбрости представника Југославије, Вијетнама и Француске, који су се заједно са војницима Црвене армије током Другог свјетског рата несебично борили против снага нацистичке коалиције. Велику улогу у слому нацистичке Њемачке одиграли су југословенски партизани који су одвукли значајне снаге Вермахта са Источног фронта“, рекао је Горемикин.

Он је додао да је данашњи догађај је „признање подвига савезника СССР“.

„Сигуран сам да ће ове скулптуре допринијети очувању историјског сјећања и истине о догађајима Другог свјетског рата, да ће допринијети развоју сарадње и јачању пријатељства између наших народа“, рекао је Виктор Горемикин, преноси Спутњик.

Потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин, који се налази у званичној посјети Руској Федерацији, присуствовао је у Патриот парку у близини Москве, свечаности откривања споменика југословенским партизанима.

 

Вулин је рекао да су се Срби и Руси сами изборили за слободу у Другом светском рату и да су слободу донијели и другим народима али да им ти народи никада нису опростили што су их ослободили од нацизма.

„Срби и Руси никада нису изабрали погрешну страну историје и ако сумњате где је слобода само видите где су Срби и Руси. Наши преци су нас увели на победничку страну историје и зато ми не мењамо историју и не дамо да то раде они који се своје историје стиде. Не стиде се они злочина својих предака они се стиде њиховог пораза. И зато вас поздрављам поздравом југословенских партизана, поздравом који је и данас истинит као и тада „смрт фашизму, слобода народу“, поручио је потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин.

Композиција „Савезници, партизани Југославије“ представља сусрет савезничких снага Југославије, конкретно партизана, и совјетских тенковских снага. Скулптура симболизује пријатељство, узајамну помоћ и побједу у Другом свјетском рату, ослобођење Југославије од окупације нацистичке Њемачке.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин боравиће у радној посјети Русији од 12. до 15. августа. Он ће одржати широк спектар састанака, а разговараће и са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим, секретаром Савјета безбједности Русије Сергејем Шојгуом, представницима сектора безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана