Спомен подручје Доња Градина у посједу још једног вриједног документа

Tанјуг
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Спомен-подручје Доња Градина дошло је у посјед још једног вриједног документа који свједочи о томе да су усташке власти и Независна Држава Хрватска транспортовале српско православно становништво на присилни рад у Њемачку.

Ријеч је о уговору о раду Душанке Милошевић (1925-1999) године из села Бакинци код Лакташа.
    
Директор те јавне установе Тања Тулековић потврдила је да су ове активности дио иницијативе за прикупљање фотографија, докумената и предмета који свједоче о страдању цивилног становништва за време НДХ.
    
„Ова активност покренута је 2016. године и до сада је највећи одзив био са подручја општина Градишка и Козарска Дубица, што је разумљиво, имајући у виду процентуално велики обим страдања становништва са подручја ове две општине“, рекла је Тулековићева.
    
Она је навела да је дио прикупљеног материјала био међу експонатима на изложби о Јасеновцу која је била отворена у седишту УН, а потом је постао доступан посјетиоцима Спомен-подручја у Изложбеној сали установе.
    
Тулековићева је позвала све становнике да, уколико посједују фотографије, предмете или документе настале пре Другог свјетског рата или у току рата, јаве стручним радницима Спомен-подручја Доња Градина на телефон 052/446-030.
    
Нагласила је да би фотографије након обраде биле враћене власницима, а дупликати би били коришћени у будућој сталној поставци Меморијалног музеја Доња Градина.
    
„Значај прикупљеног материјала је немјерљив и овом приликом подсјећамо јавност да смо отворени за сарадњу како бисмо прикупили што више материјала који ће нам овековјечити успомену на страдале жртве усташког злочина геноцида који никад не смије бити заборављен“, рекла је Тулековићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана