Шпирић: Треба задржати одговоран приступ и усвојити буџет до краја мјесеца

Срна
Шпирић: Треба задржати одговоран приступ и усвојити буџет до краја мјесеца

САРАЈЕВО- Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оцијенио је да је Савјет министара учинио значајан корак када је усвојио Нацрт буџета институција и међународних обавеза БиХ за ову годину и очекује да ће овај документ врло брзо бити упућен у парламентарну процедуру.

"Ако желимо покренути пут европских интеграција, капитална улагања, побољшан економски амбијент и унапређење рада институција, онда нам је буџет потребан у што краћем року. Зато очекујем да наставимо одговоран приступ и да до краја мјесеца Парламентарна скупштина БиХ усвоји овај документ", рекао је Шпирић Срни.

Он је истакао да је буџет документ који увијек изазива политичке полемике и то је нормалан процес, али наглашава да је буџет на нивоу БиХ специфичан и разликује се од ентитетских и кантоналних који имају социјалну компоненту и директан утицај на грађане.

"Нови сазив Савјета министара на неки начин откочио је процесе након што је усвојен глобални фискални оквир јер је Министарство финансија и трезора врло брзо завршило нацрт буџета. Уколико Предсједништво БиХ достави буџет по хитној процедури у Парламентарну скупштину извјесно је да би буџет могли имати до краја мјесеца, што је врло важно за спровођење реформи које су неопходне", рекао је Шпирић.

Савјет министара јуче је утврдио Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2023. годину, који ће Министарство финансија и трезора упутити Предсједништву БиХ, као овлаштеном предлагачу према Парламентарној скупштини БиХ, која усваја овај закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана