Шпирић: Отимачи ентитетске имовине јуришају на Дејтонски споразум

Срна
Шпирић: Отимачи ентитетске имовине јуришају на Дејтонски споразум

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Они који мисле да ће поновним апелацијама Уставном суду БиХ отети имовину ентитетима ударају на темеље БиХ, изјавио је Срни потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.

Шпирић је навео да имовина припада ентитетима и да сви они који ову чињеницу доводе у питање никада нису признавали, ни поштовали Дејтонски мировни споразум.

-Они који доводе у питање имовину ентитета и желе да је отму и пренесу на ниво БиХ хоће да створе неку другу БиХ која је изван Устава. Жалосно је што атаци на имовину ентитета стижу из Уставног суда БиХ који је већ одавно са правосудног прешао на терен политике - истакао је Шпирић.

Он сматра да је несхваљиво на који начин и у ком тренутку се у БиХ актуелизује питање државне имовине, те како се грубо дерогира и Дејтонски споразум и Устав у коме су ентитети власници имовине на својој територији.

-Одузимање имовине ентитетима је као прекид крвотока у организму који се зове БиХ. Улазак у економско подручје и структуру власништва јавних предузећа тема је за коју нема саговорника у Републици Српској - навео је Шпирић.

Он је оцијенио да у протеклим деценијама није било искрености ни воље да се о овом питању реално разговара, те да се сада намеће ова тема о којој нема никакве сагласности само да се закомпликује ситуација у БиХ у вријеме формирања власти.

-Јасно је да ентитета нема без имовине, као што нема ни БиХ без ентитета - истакао је Шпирић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Дениса Бећировић јуче је најавио да ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ уколико Народна скупштина Републике Српске усвоји закон о непокретној имовини.

Он је позвао Народну скупштину да Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, који је на дневном реду сједнице, која је почела јуче, “одбије као неуставан”.

Апелацију на овај закон најавио је и члан Предсједништва Жељко Комшић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана