Шпирић: Напади на институције Републике Српске не доносе напредак БиХ

Срна
Шпирић: Напади на институције Републике Српске не доносе напредак БиХ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Дома народа парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић упозорио је да напади на институције и предсједника Републике Српске Милорада Додика неће донијети напредак БиХ него ће имати супротан ефекат.

-Напади и дизање тензије изнутра, а још више споља само зато што институције Републике Српске и њен предсједник обављају Уставом прописане дужности нису корисни за БиХ. Они што призивају да међународни фактор ријеши њихове политичке жеље требало би да знају да напредак постоји само када постоји договор унутар БиХ -рекао је Шпирић Срни.

Он сматра да деценијски, па и вјековни, антагонизми у БиХ опстају првенствено због мијешања међународних институција на начин да испуњавају политичке циљеве само једној страни у БиХ.

-Узалудна је сва галама која се створила ових дана јер власти у Републици Српској дјелују легално и институционално да би спријечили правно насиље које се проводи од Уставног суда БиХ до дијелова међународне заједнице. Ништа добро неће се десити уколико се не настави политички дијалог унутар БиХ. Ако не буде разума и разговора, наш пут је ћорсокак - нагласио је Шпирић.

Додао је да су институције мјесто гдје треба да се доносе одлуке, а не конференције за штампу и интернет странице појединаца из бијелог свијета који ће данас бити овдје, а сутра ко зна гдје.

-Непходно је да сами кројимо своју будућност и зато се треба погледати у очи и видјети шта ко жели од ове земље. Политика је умјетност могућег, како рече Бизмарк, па ето прилике да послушамо једног истакнутог Нијемца и вратимо се у реалне оквире -, закључио је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана