Шпирић: ЦИК жели да прописује, умјесто да уписује резултате избора

Срна
Шпирић: ЦИК жели да прописује, умјесто да уписује резултате избора

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ не уписује, него жели да прописује резултате избора и на тај начин пројектује кризу у БиХ, а првенствено у Републици Српској, оцијенио је потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.

-Вишедневна лакрдија од пребројавања гласова показала је да су изборне процедуре и Изборни закон дерогирани, чему је највише допринио ЦИК својим одлукама које нису професионалне, већ политичке -  рекао је Шпирић Срни.

Он је указао да је начин на који су именовани чланови ЦИК-а, гласовима опозиције из Републике Српске, упућивао да ће октобарски избори бити изазов који пријети отварању кризе с тешким посљедицама.

-Све што се дешава ових дана изашло је из домена изборне борбе и прешло је у област политике и пројектовања кризе која треба да пољуља темеље Републике Српске и њених институција - рекао је Шпирић.

Он тврди да ЦИК доноси одлуке које одгађају проглашење побједника на основу гласова бирача.

-Као што видимо, побједника ових избора не бирају гласачи, него чланови ЦИК-а, и ту више нема дилеме. У супротном би већ била потврђена побједа Милорада Додика за предсједника Републике Српске, која није ничим условљена, нити оспоравана -  категоричан је Шпирић.

Шпирић је упозорио да је крајње вријеме да се ЦИК врати у оквире свог мандата и важећег Изборног закона јер ће, у супротном, увести у дубоку кризу односе у БиХ, који су већ пољуљани.

-Истовремено, опозиција треба да прихвати вољу бирача као једини ауторитет који Републику Српску чува од даље дестабилизације -, закључио је Шпирић.

Отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске обавља се на основу наредбе ЦИК-а од понедјељка, 10. октобра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана