Специјални суд у Хагу ухапсио двојицу Албанаца због застрашивања свједока

Танјуг
Специјални суд у Хагу ухапсио двојицу Албанаца због застрашивања свједока

ХАГ - Специјални суд за злочине ОВК у Хагу саопштио је данас да су представници тужилаштва тог суда на КиМ ухапсили Исмета Бахтјарија и Сабита Јанузија под оптужбом за застрашивање свједока током кривичног поступка.

Пребачени су у притворску јединицу Специјализованих већа Косова у Хагу и појавиће се пред судијом за претходни поступак у најкраћем року. 

Бахтјари и Јанузи су ухапшени у четвртак због кривичних дјела против спровођења правде, укључучући застрашивање током кривичног поступка из члана 387. кривичног законика Косова из 2019. године и ометање службених лица у обављању дужности, што представља кршење закона о Специјализованим вијећима и Специјализованом тужилаштву.  

Судија за претходни поступак је нашао да постоји основана сумња да су Бахтјари и Јанузи покушали да одврате свједока од свједочења у поступку пред Специјализованим већима, наводи се у саопштењу. 

Додаје се да је Мисија ЕУЛЕКС обезбједила оперативну и логистичку подршку Специјализованом тужилаштву у складу са својим мандатом и према законима, као и косовска полиција. 

''Специјализовано тужилаштво сматра застрашивање свједока, одмазду према свједоцима и спречавање спровођења правде крајње озбиљним дјелима и наставиће да истражује и кривично гони свакога ко је укључен у такве случајеве'', додаје се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана