Спасиоци по повратку из Турске: Не дај Боже никоме да још једном види такву катастрофу

Срна
Спасиоци по повратку из Турске: Не дај Боже никоме да још једном види такву катастрофу

БИЈЕЉИНА - Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је по повратку специјалистичког тима са 30 учесника спасилачке мисије у Турској да је успјешно обављен задатак на који су упућени одлуком Владе Републике Српске и по наредби пресједника Републике Милорада Додика.

-Акција и све што смо урадили у Турској имало је само један циљ, да што више помогнемо угроженом становништву у проналажењу преживјелих након земљотреса, а искуство са којим се враћамо нама и свим грађанима Српске треба да улије додатну сигурност да у случају природних катастрофа имамо спремне, обучене и опремљене људе - рекао је Новитовић новинарима који су спасиоце по повратку из мисије у Турској дочекали на граничном прелазу Рача.

Новитовић је додао да је обавеза Републичке управе цивилне заштите и Владе Српске да настави са модернизацијом и опремањем ове управе и свих специјализованих јединица.

Говорећи о десетодневној мисији у подручју погођеном земљотресом, Новитовић је навео да су се у првим данима активности сусретали само са смртно страдалима, а након 12. фебруара, када су заједно са турским колегама успјели да пронађу живу дјевојчицу испод рушевина није било краја радости и спремности да остану колико је год потребно.

-Не дај Боже никоме да још једном види такву катастрофу- рекао је Новитовић говорећи о сценама на подручју погођеном земљотресом којима су свједочили.

Учесник спасилачке мисије Републике Српске Жељко Јанковић истакао је да су били међу првим екипама које су притекле у помоћ народу у Турској и да то доказује да је хуманост приоритет, без обзира на све разлике у свијету.

-Нисмо имали никакав проблем у мисији, као што се дешавало неким тимовима из других земаља који су говорили о безбједносним пријетњама. Ми смо добијали само захвалност од мјештана који су нам доносили храну и одушевљени смо односом турског народа према спасиоцима - рекао је Јанковић.

Припадник Републичке управе цивилне заштите Драгиша Вулетић рекао је по повратку из мисије да су му осјећања подијељена, од неописивог ужаса пред природном катастрофом до осјећања топлине и захвалности турског народа према члановима спасилачког тима.

-Врхунац свега је спасавање дјевојчице 12. фебруара, то је круна и награда за наш труд и рад - навео је Вулетић и пожелио сву срећу у опоравку подручјима које задесила катастрофа.

О спасавању дјевојчице и и сада тешко причају, једва задржавајући сузе, а учесник мисије Ненад Јовановић каже да тај моменат када су извукли дјевојчицу живу испод рушевина не би мијењао ни за шта на свијету.

-Случајно је нађена, наш потражни пас Тора нањушио је леш њене мајке, практично је мртва мајка помогла да се нађе жива дјевојчица. Кренули смо да вадимо тијело, када се зачуо глас ипод рушевине. Мислили смо да халуцинирамо, у првом моменту учинило нам се да је дјечак, копали смо тунел и размишљали само да не изазовемо ново урушавање и да то дијете не убијемо.

Нисмо мислили о себи, само да дијете не настрада нашом кривицом - описао је Јовановић.

Ирмак Бајрак је име спасене дјевојчице, рекао је новинарима Јовановић, који је радник Одсјека за цивилну заштиту у Бијељини, води Горску службу спасавања - станица у Бијељини и члан је специјализованог тима за спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите.

Пас трагач Тора један је од јунака мисије, каже Александар Наумовић из Бањалуке, припадник деминерског тима Републичке управе цивилне заштите, који је у мисији био у својству урбаног трагача и спаситеља.

Пас Горске службе спасавања у Бањалуци има шест и по година, до сада је био у потрагама у отвореним срединама, а Наумовић каже да пса који је врло добро обучен ништа на свијету није могло припремити за размјере катастрофе којој су свједочили.
Учесници спасилачке мисије из Републике Српске пожели су народу Турске и Сирије успјешан опоравак након разорног земљотреса.

Снажни земљотреси погодили су Турску и Сирију 6. фебруара. У Турској је погинуло више од 38.000 људи, док тачан број жртава у Сирији и даље није поуздан.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана