Спасиоци из Брчког по повратку из Tурске: Страдале читаве породице, посљедице земљотреса катастрофалне

Срна
Спасиоци из Брчког по повратку из Tурске: Страдале читаве породице, посљедице земљотреса катастрофалне

БРЧКО - Најтеже нам је било када смо проналазили читаве породице затрпане под рушевинама у Кахраманмарашу, кажу чланови спасилачке екипа из Брчког који су 10 дана боравили на подручју Турске захваћеном разорним земотресом.

Спасиоце су синоћ по повратку кући испред просторија Одсјека цивилне заштите дочекали чланови породица, колеге из Одсјека и Црвеног крста, те градоначелник Есед Кадрић и шеф Одјељења за јавну сигурност Богдан Братић.

Вођа спасилачке екипе Славиша Лазендић рекао је да су били распоређени у Кахраманмарашу, једном од градова који је највише погођен земљотресом.

-Тамо смо били придодати турској спасилачкој служби са којој смо вршили потрагу за преживјелима. Нажалост, пошто смо радили на објектима који су потпуно урушени, нисмо пронашли ниједну преживјелу особу - рекао је Лазендић.

Он каже да су радили по вјетру и хладноћи и да им је најтеже било када су проналазили читаве породице затрпане под рушевинама, саопштено је из Владе Брчко дистрикта.

-Посљедице разарања су катастрофалне - рекао је Лазендић.

Он наводи да је дио тима, прије поласка, пружио потребну медицинску помоћ држављанки БиХ са којом су ступили у контакт.

-Прегледани су и остали мјештани који су били ту, дали смо лијекове, храну, воду и остало што је било потребно, и онда смо кренули кући - додао је Лазендић.

Члан спасилачке екипе Емина Хасикић рекла је да су страдања велика, катастрофална и да је град потпуно урушен.

-То су јако потресне сцене, неописиво је кад видите такве разорне посљедице, колико је страдања, погинулих... Хуманитарна помоћ стиже са свих страна, људима тамо је потребна психолошка и социјална помоћ - рекла је Хасикићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана