Шпанија на корак до признања наше дозволе

Маријана Миљић Бјеловук
Шпанија на корак до признања наше дозволе

БАЊАЛУКА - Возачке дозволе становника БиХ нису признате у 12 европских држава, а ускоро би требало да услиједи потписивање споразума са Шпанијом на основу којег би документ о положеном испиту на домаћим путевима важио и у тој највећој земљи на Пиринејском полуострву.

Поред Шпаније, домаће возачке дозволе нису признате ни у Албанији, Грчкој, Кипру, Малти, Холандији, Норвешкој, Италији, Ирској, Словенији те Шведској и Швајцарској.

У информацији коју је Министарство комуникација и транспорта БиХ доставило Представничком дому Парламента БиХ наведено је да је Предсједништво БиХ прошле године прихватило споразум између БиХ и Шпаније о обостраном признавању и замјени возачких дозвола те овластило ресорног министра да стави свој потпис на тај документ.

- Упућен је позив другој страни за организовање потписивања споразума. Чекамо одговор од њих  - навели су у том министарству.

Када је ријеч о споразумима који су у фази усаглашавања, надлежно министарство на нивоу БиХ преговора са Албанијом и Италијом.

- Албанија је раније отказала преговоре у вези са усклађивањем споразума. Ово питање актуелизовали смо и лани те им прослиједили нацрт документа, али још нисмо добили одговор од албанске стране о том питању - наводе у Министарству комуникација и транспорта.

Када је ријеч о Италији, са том земљом усаглашавање споразума траје више од деценије, тачније од 2012. године. Наиме, Предсједништво БиХ је још 2016. године прихватило споразум о признању возачких дозвола и одредило потписнике, али друга страна није била спремна за потписивање.

- Након тога Италија је 2020. године предложила одређене измјене табеле еквиваленције која је прилог споразума и то на начин да је за замјену “Б” категорије предвиђено посједовање поткатегорије “А1”. Затражили смо од њих да преиспитају свој став, али одговор нисмо добили иако смо ургирали више пута - наглашавају у Министарству комуникација и транспорта БиХ.

С њихове адресе иницирано је и закључивање билатералних споразума о узајамном признању и замјени возачких дозвола са Грчком, Кипром, Молдавијом, Малтом, Холандијом, Норвешком, Ирском, Словенијом, Шведском и Швајцарском.

- Процеси са тим земљама нису започети јер не постоји спремност других страна за отварање преговора  - подвукли су у ресорном министарству.

Такође, од стране Словеније обавијештени су да је возачку дозволу потребно замијенити у случају када држављанин БиХ има дозволу за боравак дуже од године у тој земљи.

Бањалучанин Милорад М., који већ дуже вријеме живи у Италији, наводи да се надао како ће двије земље потписати споразум те да неће требати да полаже возачки испит према италијанским правилима.

- Међутим, то чекање траје већ неколико година. Изгубио сам наду да ће БиХ и Италија потписати споразум, па сам почео и да се спремам за полагање возачког испита у Италији. Добро би дошло да тај документ буде потписан, али очигледно да нема жеље, воље и спремности да се помогне држављанима БиХ који су у Италији - рекао је “Гласу Српске” Милорад М.

Њемачка

БиХ је иницирала допуну споразума који је потписан са Њемачком још 2015. године и који тренутно омогућава замјену возачке дозволе категорије “А”, “Б” и поткатегорије “А1”.

- Покренута је иницијатива да се признају и остале категорије и поткатегорије, али још нисмо добили позитиван одговор од надлежних из Њемачке - наводе у Министарству комуникација и транспорта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана