Сорека у Бањалуци: Наредне седмице пресудне (ВИДЕО)

Aгенције
Сорека у Бањалуци: Наредне седмице пресудне (ВИДЕО)

БАЊАЛУКА - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Луиђи Сорека поручио је да ће наредних неколико седмица бити пресудно за враћање БиХ на њен европски пут, те позвао политичке лидере да искористе прилику која им се нуди.

Сорека је истакао да је неопходно да сви дијелови БиХ дају свој допринос на европском путу, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Он је након састанака у Бањалуци са политичким актерима у Републици Српској поручио да се радује даљим разговорима у Српској, као и широм земље, о убрзању напретка ка чланству у ЕУ.

"Чланство у ЕУ је и даље најбоља гаранција боље будућности БиХ. Европски пут доноси бројне предности, укључујући веће економске прилике, снажнију борбу против корупције и владавину права, више стандарде животне средине, и најважније од свега, већу безбједност и стабилност", навео је Сорека у обраћању путем видео-поруке.

Према његовим ријечима, БиХ већ ужива низ предности блиске сарадње са ЕУ, укључујући учешће у програмима ЕУ, а и чланица је механизма солидарности ЕУ у вријеме криза, односно, Механизма цивилне заштите ЕУ.

"Циљ нам је продубити нашу сарадњу, укључујући кроз План раста, који ће ојачати економско интегрисање БиХ у јединствено европско тржиште и заједничко регионално тржиште", рекао је Сорека и додао да је за даљи развој добрих односа, потребна политичка воља свих заинтересованих страна.

Он је додао да је ЕУ највећи партнер БиХ, укључујући области предузетништва, инфраструктуре, дигитализације, енергетске транзиције, пољопривреде, квалитета воде, образовања, здравства и још много тога.

Сорека је навео да је ЕУ ту да подржи позитивно политичко окружење, дијалог и компромис, али ће се "исто тако одлучно супротставити назадовању и потезима који стварају подјеле".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана