Соња Караџић Јовичевић: Радовану ускраћена сва људска права

Срна
Соња Караџић Јовичевић: Радовану ускраћена сва људска права

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Кћерка првог предсједника Републике Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је Срни да су њеном оцу Радовану Караџићу у британском затвору у потпуности ускраћена сва људска права и указала на непрофесионалност британских медија који сви пишу идентично о тужби Караџића против британске Владе, без храбрости да објаве чињенично стање.

-Видим да су се британски медији дочепали теме и сви пишу исто као да су из једне редакције и под контролом једног уредника, што у ширем смислу и јесу. Отужан је недостатак професионалности, али и храбрости да се у потпуности истражи и објави чињенично стање -рекла је Караџић Јовичевић, на питање Срне како коментарише информације које су се појавиле у британским медијима да први предсједник Републике Српске Радован Караџић тужи британску Владу због нехуманог третмана.

Караџић Јовичевић је констатовала да како год Радована називали и колико год банализовали причу о кршењу свих људских права, да то не мијења чињенице које избјегавају да наведу и да зато на њих мора подсјетити.

-Радован је испоручен Британији након што је Хаг испунио жељу Доминика Раба, бившег радника Тужилаштва Трибунала и тадашњег министра, на основу његових личних веза и утицаја, а који је тиме покушао да сачува и учврсти своју позицију у Влади и партији -, подсјетила је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да је Караџић смјештен у најудаљенији затвор како га породица и правни савјетници не би могли посјетити, што је у директној супротности са Резолуцијама УН и “Правилима Нелсона Менделе” као интегралног дијела Резолуције, а која подразумијевају, на првом мјесту, смјештање затвореника на служење казне у установу најближу породици.

-И прије пребацивања, Раб је то представио као „лични успијех“ и усхићено објавио на „Твитеру“ уз честитке муслиманима за вјерски празник - додала је Караџићева кћерка, наводећи да је ово само ради илустрације стања ума и намјера једног министра.

Она је додала да му није ни то помогло да сачува положаје.

-Радован се више од три године налази под разним санкцијама, у континуитету, од необјашњених смјештања у самицу, забрана контаката са породицом или ограничених контаката на један позив седмично искључиво на енглеском језику у трајању до пет минута, преко ускраћивања хране, одузимања столице, јастука и душека, забране праћења вијести на РТВ мрежама, кажњавања због објава и изјава разних људи са којима није у контакту и на које нема никакав утицај, до кажњавања зато што одбија да се силом „социјализујеж са осталим затвореницима, иза чега се, чак, и не крије отворена намјера да буде доведен у животну опасност у каквој је био генерал Крстић. Као да физичко и психичко малтретирање чувара није довољно - истакла је Караџић Јовичевић.

Открила је да је мјесецима након поста и даље држан на посној храни, да је за кратко вријеме изгубио више од 20 килограма и да наставља да губи на тежини.

-Тако је нарушено здравље додатно угрожено, али му је паралелно ускраћено и право на медицинску помоћ, дијагностику, терапију и контроле - истакла је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да је, уз то, стављен пред избор да бира да ли ће сопствена новчана средства трошити на храну или на телефон.

-Обоје не може. Дакле – да гладује ако хоће да се чује са породицом, а и то све под ограничењима у врсти хране и условима позива породици - навела је Караџић Јовичевић.

Она је оцијенила да то држање у сталној животној угрожености и опасности није ништа друго него спровођење намјере убиства у континуираним вишеструким покушајима.

-Јасно је да су Радовану у потпуности ускраћена сва људска права, па и право на адекватну исхрану, медицинску помоћ, контакт са породицом, ускраћена су му вјерска права, право на културни живот, писање и читање, право на рад на ревизији случаја, и да не набрајам даље. Кренете по списку људских права и слободно свако можете да прецртате - нагласила је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да је листа “разлога” за кажњавање унутар затвора предугачка, посебно зато што се “разлози” измишљају и чувају у резерви мјесецима, а затим активирају и санкционишу без објашењења, како би кажњавање било континуирано.

-Према њиховим правилима, за тешка кршења дисциплине ниједна казна није и не може бити дужа од четири недјеље, а он је под разним казнама више од три године, без прекида, до данас - истакла је Караџић Јовичевић.

Оцијенила је да се „чак и отужни покушаји свођења новинарске приче на забрану употребе лаптопа не могу банализовати, јер се ради о кршењу претходно одобрене употребе сопственог лаптопа ради рада на документима и припреми ревизије поступка“.

-Тиме је, дакле, онемогућен да ради на случају, што сваки правни систем подразумијева и мора омогућити. Па чак и Хашки трибунал - оцијенила је Караџић Јовичевић.

 

Она је напоменула да су Трибунал, службе УН и Британци више пута испитивали финансијске могућности да Радован плати одбрану у случају пред Трибуналом, као и у овом случају пред британским судом.

-С обзиром на то да су сами закључили да он те могућности нема, остаје да видимо да ли постоје правни систем и људска права у Британији, или су у распаду као затворски, образовни, здравствени, полицијски... бар према извјештавању свјетских медија - додала је Караџић Јовичевић.

Каже да је посебна прича то зашто Република Српска и Србија, позивајући на резолуције и међународно право, као правдољубиве земље, не подигну свој глас, када свој глас подиже све више појединаца, стручњака и институција широм свијета, на основу анализе чињеница и посљедица утицаја и манипулација од моћних појединаца из сјене на рад Трибунала, УН, појединачних функционера, државника и влада широм свијета, а посебно манипулација медија.

Она је додала да се у врху листе примјера неправди, фризираних “чињеница”, уцјена и притисака налази српски народ.

-Док ћутимо, не само да одобравамо него смо и саучесници. У нашем случају смо додатно и жртве који ефекте свог ћутања и омчу око врата мирно чекамо, самолишавајући се сваке правне и аргументоване борбе у нади да ће нас омча заобићи. Неће, као што није ни друге народе - закључила је Караџић Јовичевић.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић тужи британску Владу због нехуманог третмана, објавио је британски дневник “Мејл” и навео да Караџић потражује 50.000 фунти за кршења људских права. Он се суду прошле седмице обратио путем видео-линка како би тужио британског министра правосуђа Шабану Махмуд.

Лист је подсјетио да је Караџић смјештен у затвор Албани на острву Вајт гдје након што је осуђен у Хашком трибуналу, издржава доживотну казну.

Ријеч је о затвору који има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

У неколико наврата Караџићева кћерка Соња указивала је на веома тешке услове у којима је њен отац и на његово тешко здравствено стање због тога што му не омогућавају љекарске прегледе нити адекватно лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана