Соларни панели мијењају Закон о ПДВ-у?

Маријана Миљић Бјеловук
Соларни панели мијењају Закон о ПДВ-у?

БАЊАЛУКА - Предузеће “Електропривреда РС” (ЕРС) тражи хитну измјену Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) у Парламенту БиХ да би наставили са даљим активностима када је ријеч о инсталацији соларних панела на кровове кућа у Српској.

Генерални директор ЕРС Лука Петровић рекао је “Гласу Српске” да је то предузеће већ упутило захтјев Представничком дому Парламента БиХ за измјену Закона о ПДВ-у.

- Наиме, према постојећем закону немогуће је извршити инсталацију соларних панела на крововима кућа зато што би то била неповољна варијанта, јер УИО захтијева да за сву енергију коју грађани преузму морају и да плате ПДВ. То није наша намјера, већ нам је циљ само да плате разлику у произведеним и потрошеним киловат-сатима. Послали смо приједлог измјена и очекујемо да по хитном поступку оно што смо тражили буде усвојено на добробит грађана и Српске и БиХ - рекао је Петровић и додао да је потребна да већина у Парламенту БиХ изгласа ове измјене да би наставили са даљим активностима поменутог пројекта.

Након окончања процедура у Парламенту на нивоу БиХ Петровић наглашава да ће бити расписан јавни позив за избор извођача радова који би инсталирали соларне панела на кровове кућа.

- Очекује да ће измјене закона које су тражили проћи по хитном поступку. Ако због годишњих одмора не буду окончане све процедуре у Парламенту већ у овом мјесецу очекујемо да посланици за те измјене гласају у септембру. Не би требало да буде никаквих проблема када је ријеч о усвајању поменутих измјена закона - поручио је Петровић и дода да ће тачне прогнозе када ће услиједити постављање соларних панела на кровове кућа домаћинстава која испуњавају све услове из одавно затвореног јавног позива знати након што све процедуре буду окончане у Парламенту БиХ.

На адресу “Гласа Српске” стигао је велики број питања грађана који су се пријавили на расписани конкурс ЕРС-а за инсталацију соларних панела.

- Јавни конкурс за постављање соларних панела био је обећавајући, према свим најавама које су стизале са адресе менаџмента ЕРС-а. Због тога сам се пријавио. Прикупио сам сву тражену документацију и предао им још у септембру прошле године. Међутим, од тада нам се нико није обратио и не знамо шта се дешава са постављањем соларних панела на кровове кућа - рекао је Недељко К. из Дервенте.

Нагласио је да се нада да ће ускоро добити одговор када је ријеч о постављања прозјумера.

- Бар толико смо заслужили. Треба да нам дају какав-такав одговор шта се дешава са постављањем соларних панела на кровове кућа - закључио је Недељко К.

Конкурс

На јавни позив за учешће у пројекту уградње соларних панела на кровове у систему купац-произвођач (прозјумер), који је био отворен од 15. августа до 15. октобра, пријавило се око 5.000 домаћинстава.

Тада је наведено и да ће тај програм енергетске одрживости домаћинстава у првој фази обухватити око 50.000 домаћинстава у Српској, тачније 50.000 фотонапонских система инсталисане снаге од три до седам киловата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана