Шолаја: У децембру могућа одлука о условном статусу кандидата

Срна
Шолаја: У децембру могућа одлука о условном статусу кандидата

БАНЈАЛУКА - Професор на бањалучком Факултету политичких наука Милош Шолаја сматра да се може очекивати да Европски савјет у децембру одлучи да БиХ да условни статус кандидата за чланство у ЕУ.

”Министри спољних послова ЕУ на сутрашњем састанку у Бриселу на том политичком нивоу могу само да утврде какво је стање у БиХ и да евентуално предложе кандидатски статус којег не дају они, већ Европски савјет”, рекао је Шолаја Срни.

Шолаја је појаснио да министри спољних послова ЕУ на овом састанку могу само још једном да нагласе које циљеве желе да постигну и ко треба да их уради, док је на земаља западног Балкана како ће то реализовати.

Коментаришући најављени улазак Хрватске у шенгенски простор од 1. јануара идуће године, Шолаја је рекао да ће грађани БиХ улазити у Хрватску као и у сваку другу земљу ЕУ која је у Шенгену.

“Шенген има своја правила по којима се морате понашати и можда ће бити мало теже улазити у Хрватску. Није то до Хрватске, већ до ЕУ”, закључио је Шолаја.

Западни Балкан једна је од тема сутрашњег састанка министара спољних послова ЕУ који ће посебну пажњу посветити актуелним тензијама између Београда и Приштине, политичкој ситуацији у Црној Гори и перспективама за БиХ, објављено је на сајту ЕУ.

Европски посланици подржали су недавно укидање унутрашњих граничних контрола између Шенгенске зоне и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана