Шолаја за "Глас": Сукоб у Гази опасност за цијели свијет

Анита Јанковић Речевић
Шолаја за "Глас": Сукоб у Гази опасност за цијели свијет

БАЊАЛУКА – Најновији сукоб у Појасу Газе сасвим сигурно има конфликтни потенцијал да изазове рат свјетских размјера, а даљи ток зависи од међународног кризног менаџмента, односно како ће велике силе подесити своје интересе у односу на овај обрачун.

Истакао је то за „Глас Српске” професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја коментаришућо крвави сукоб између Израела и Хамаса, који је за само два дана однио на стотине живота с обје стране, додатно је закомпликовао све хаотичније стање у свијету.

- Сукоби Израела и Палестине уназад више од двије деценије су били далеко слабијег интензитета у односу на овај сада, који је почео снажно. Већ сада се види да су актери спремни на ризик и да стављају све потенцијале у употребу. Уколико се укључе друге арапске земље, то ће омасовити сукоб и Израел тешко да ће моћи опстати упркос доброј опремљености и технолошким рјешењима. САД ће у том случају морати јасно одговорити да ли ће стати уз Израел, а уколико се Америка развуче на два жестока сукоба, рачунајући руско-украјински, бојим се да ће им то бити превише, што ће увући бројне друге актере који виде своју шансу - наводи Шолаја.

Он је истакао да сукоб може утицати и на односе у БиХ, првенствено због етничко, национално, религијских различитости у нашој земљи.

- Економске посљедице сукоба у Украјини трпи цијели свијет, а уколико рат у Израелу прерасте у нешто више, биће далеко горе, прије свега када је у питању енергетска криза - рекао је Шолаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана