Шолаја: Под притиском бошњачких кругова потврђена политичка оптужница против Додика

Срна
Шолаја: Под притиском бошњачких кругова потврђена политичка оптужница против Додика

БАЊАЛУКА - Професор на бањалучком Факултету политичких наука Милош Шолаја сматра да је Суд БиХ под притиском одређених политичких кругова, посебно бошњачких који имају највећи утицај на судски систем у БиХ, попустио и потврдио политичку оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика

"Оптужница је политичка и уопште не држи воду на начин на који је то урађено и све је то замотано у једну правну форму", рекао је Шолаја Срни. Шолаја је додао да очекује да ће у развоју доказног поступка оптужница против Додика бити ништавна, јер није требала бити ни поднесена, истичући да би то био логичан исход, те да буде донесен закључак да се овакви поступци више не воде, јер ако би се овако наставило онда свако може бити оптужен за све.

Он је упозорио да би, када би Суд БиХ евентуално донио пресуду Додику, то представљало крај БиХ, наводећи да не вјерује да би у тој ситуацији дошло до оружаних сукоба у БиХ, јер су свим странама "потребна леђа, а тренутно их нико не види".

Шолаја је навео да они не суде Додику као појединцу, већ као предсједнику Републике Српске и то због тога што је обављао дужности демократски изабраног предсједника. "Јасно је зашто није објављен закон о имовини, јер је очигледно да, не само Кристијан Шмит већ и одређени кругови у БиХ, имају неке своје приватне интересе, као и неки људи из Европе који би жељели да управљају дијелом имовине БиХ", појаснио је Шолаја.

Коментаришући јучерашњи недолазак Кристијана Шмита у Бањалуку на састанак са потпредсједником Републике Српске Ћамилом Дураковићем, он је оцијенио да је то пораз Шмита, јер није потврђен у Савјету безбједности УН и Република Српска га не признаје за високог представника.

"Ово је Шмитов пораз јер не може бити високи представник у БиХ. Шмит се сврстава на једну страну чим је намјераво да се састане у Бањалуци са Дураковићем и то би било политички промашено", истакао је Шолаја.

Суд БиХ је у понедјељак, 11. септембра, потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића. Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу 11. августа и послало Суду БиХ на потврђивање, а Суд је 18. августа вратио на дораду. У међувремену, Суд је одбио Додиков захтјев за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана