Шолаја: Побједа Милатовића доноси више утицаја гласача на политику

Срна
Шолаја: Побједа Милатовића доноси више утицаја гласача на политику

БАЊАЛУКА - Побједа Јакова Милатовића на предсједничким изборима у Црној Гори је још једна постсоцијалистичка транзициона фаза која ће донијети више демократије и утицаја гласача на политику, рекао је Срни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја.

Шолаја је навео да се послије Милатовићеве побједе очекује већа живост у политичком животу ове земље и веће испољавање различитих интереса.

Он сматра да ће се то преклапати, прије свега, кроз Скупштину и Владу иако је функција предсједника у Црној Гори више церемонијална, као и већини других земаља, али да ипак показује да ће отвореност и партиципација бити знатно већа.

"Она ће се наравно испољавати са својим ограничењима кроз дјеловање и других политичких партија и чинилаца, али је то за сада тако", навео је Шолаја.

Шолаја је нагласио да је "ово је још једна постсоцијалистичка транзициона фаза" и да се "обично све оне прве фазе и брзих и кључних промјена заврше поразом ауторитарног лидера који је успио да изврши све те промјене".

Предсједнички кандидат Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић јуче је у другом кругу избора за предсједника Црне Горе побиједио кандидата ДПС-а Мила Ђукановића, освојивши око 60 одсто гласова.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана