Шолаја: Обећања о уласку у ЕУ дио стратешких игара са Русијом, нема озбиљног процеса

Вељко Зељковић
Шолаја: Обећања о уласку у ЕУ дио стратешких игара са Русијом, нема озбиљног процеса

БАЊАЛУКА – Нереално је да до дође до примања нових чланица, прије него што се унутар саме Европске уније не изврше одређене реформе што предлаже Француска, а које се тичу начина организације и одлучивања, али и самог пријема нових чланица, каже за „Глас Српске“ професор међународних односа Милош Шолаја.

- Стога и на сва обећања која можемо чути, да би Балкан у пакету могао бити примљен до 2030. године, требало би гледати само у свјетлу геополитичких и стратешких  односа и игара са Русијом. Озбиљних процеса који би требало да воде ка евентуалном уласку у ову заједницу нема, нити ће их бити ускоро - поручио је Шолаја. 

Сматра како је прича о евентуалном уласку Украјине у Европску унију још увијек на дугом штапу, јер, како је појаснио, не вјерује да ће Брисел донијети одлуку да прими неку државу у своју заједницу, а да у њој још увијек бјесни велики рат.

- Није то попити чашу воде наискап. Има ту много ствари које одлучују да ли неко може бити или не бити примљен у ЕУ. Можда ће за Кијев критеријуми бити нешто нижи, али то и даље не значи да ће Брисел до краја ове године позвонити на врата Украјине. Мислим, могуће је под одређеним притисцима и околностима, али није реално. Што се БиХ и осталих балканских земаља тиче, то је већ друго питање. Ако ћемо објективно, ми још увијек не испуњавамо услове за улазак. Не треба заборавити да ми у ову заједницу не можемо ући ни са институцијом високог представника. Али треба бити искрен и рећи да нас многи и не желе унутар ове заједнице и то се неће преко ноћи промијенити - каже  Шолаја.   

Предсједник Србије Александар Вучић је на самиту процеса “Брдо-Бриони” који се одржава у Скопљу, а на ком је, између осталог, разговарано и о очекивањима у вези са евроинтеграцијама рекао да је  "готово извјесно да ће Украјина, а можда и Молдавија, до краја ове године добити датум о евентуалном уласку у Европску унију, а ми сирочићи са Балкана како нам буде".

Како је истакао, сматра да се ради о само лијепим жељама да земље на Балкану постану чланице Европске уније до 2030. године, о чему је недавно говорио предсједник Европског савјета Шарл Мишел на отварању 18. бледског стратешког форума одржаном крајем августа ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана