Софтић: Нови аранжман са ММФ-ом добро би послужио економији БиХ

Срна
Софтић: Нови аранжман са ММФ-ом добро би послужио економији БиХ

САРАЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић изразио је увјерење да би економији БиХ добро послужио нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ).

-Помоћ ММФ-а потребна је не само у финансијском смислу, већ да би се подстакла наша домаћа реформска агенда. Структурне реформе повећале би ефикасност наше привреде и убрзале процес приступања ЕУ - истакао је Софтић на састанку Конституенце у Сарајеву.

Он је истакао да су платни системи један од важних сегмената привреде и да БиХ тренутно ради заједно са другим земљама западног Балкана, ЕУ и Свјетском банком на пројекту модернизације плаћања.

-То би нам помогло да унаприједимо прекогранична плаћања, као важан дио нашег процеса европских интеграција у будућности - појаснио је гувернер.

Он је навео да је Централна банка у посљедњих неколико година направила промјене у многим областима као што су увођење новог интегрисаног управљања ризицима, развијање функције усклађености, рад на промјенама у дигиталном плаћању и дигитализацији финансија, те унапређење макроаналитичке могућности, дајући полугодишњу прогнозу и сопствене тренутне прогнозе за главне макроекономске варијабле.

Софтић је нагласио да је ситуација неизвјесна и нестабилна не само у БиХ, већ и у свијету у цјелини, те додао да је прошломјесечно окупљање централних банкара јасно потврдило овај поглед на свијет.

Он је навео да су пред централним банкама невиђени изазови, али да ће Централна банка наставити да одржава своју монетарну политику и стабилност, као и даље унапређује пословањ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана