Социјални партнери ломе копља о платама

Драгана Орловић
Социјални партнери ломе копља о платама

БАЊАЛУКА - Савез синдиката има спремну рачуницу о томе за колико би требало повећати плате радницима у Републици Српској, коју ће данас и предочити представницима Владе, док послодавци поручују да су најављена повећања реална и могу расти изнад већ договореног, само на терет републичке касе.

Предсједница Савеза Ранка Мишић потврдила је јуче “Гласу” да је приједлог о повећању плата одавно спреман, али није хтјела износити више детаља, уз образложење да прву оцјену треба дати премијер Радован Вишковић, са којим ће се данас састати. Наиме, Предсједништво Савеза синдиката у суботу је на ванредној сједници одбацило ранији договор између Владе и послодаваца, оцијенивши неприхватљивом и срамном одлуку да радници добију, како кажу, мизерних 14 до 22 КМ.

- О бруто платама разговарали су они који и не представљају раднике. То је мизерно и понижавајуће. Посебно када се зна да су у посљедња три мјесеца трошкови живота порасли за 30 одсто, инфлација расте и званично је 2,6, а незванично изнад пет - поручује Мишићева.

Она тврди да су појединци из Уније удружења послодаваца главни кривци за одлазак радника са ових простора.

- Вријеме је да се то јавно каже, али не да би се неко оптужио, већ да би се ствари мијењале - нагласила је Мишићева и додала да ће данас тражити боља рјешења за све раднике, те да имају озбиљне приједлоге које ће предочити премијеру.

- Желимо чути да ли је Влада спремна уважити те приједлоге. Да ли је спремна да идемо корак по корак. Нисмо нереални, само желимо више - поручила је Мишићева.

Министарка финансија РС Зора Видовић рекла је “Гласу Српске” да је данашњи састанак заказан у 12 часова, те да ће више детаља о свему бити тек након разговора представника синдиката и Владе. На овом састанку неће бити послодавци. Први човјек Уније удружења послодаваца Саша Тривић каже да му је нејасно незадовољство синдиката.

- Није задатак Владе да плаћа раднике код послодавца, тако да не знам какав би синдикат имао други приједлог. Влада треба створити бољи пословни амбијент, што је и урадила овим мјерама. Ако Влада нешто преко синдиката хоће да ради, то је ствар њихових преговора - рекао је Тривић и подсјетио да су најновије мјере договорене са Владом Српске о повећању плата резултат потписаног меморандума из 2017. године којим се предвиђа смањење опорезивања рада и његово враћање на ниво из 2008. године. Тривић каже да нема потребе да сједа за преговарачки сто са синдикалцима, јер не види шта би они могли предложити, осим да држава да још новца.

- Наравно, увијек подржавамо све што држава може дати раднику и подржаћемо ако може више, али ово што је сада дато, потпуно је објективно - поручио је Тривић.

Ранијим договором Владе и Уније удружења послодаваца предвиђено је смањење и збирне стопе доприноса са 32,8 на 31 одсто, затим прелазак на обрачун неопорезивог дјела плате са нето износа од 700 марака на бруто износ од 1.000 КМ, те смањење пореза на плату са десет одсто нето плате на осам одсто бруто плате. Радници би, захваљујући растерећењу привреде, од 1. фебруара могли очекивати веће плате.

Лицемјеран став

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић сматра лицемјерним став Савеза синдиката и поручује да није тачна математика коју су изнијели.

- Треба да знамо да овдје долази до повећања неопорезивог дијела, да се смањује стопа доприноса и да се прелази на бруто обрачун зарада - истакао је Марић, који апсолутно подржава сваки вид растерећења привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана