СНСД и ХДЗ БиХ бирају партнера у заједничким органима

Ведрана Кулага Симић
СНСД и ХДЗ БиХ бирају партнера у заједничким органима

САРАЈЕВО - Иако је СДА освојила највише гласова међу бошњачким странкама у ФБиХ, већ се спекулише како би, и поред таквог резултата, могла остати без власти на заједничком нивоу, али то ће, како ствари стоје, највише зависити прије свега од СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, који су овај пут у позицији да бирају трећег партнера на заједничком нивоу власти.

Представнички дом има 42 члана, од којих се двије трећине бира из ФБиХ, а трећина са територије Српске. Одлуке се доносе већином гласова, што је 22 гласа, под условом да тај број из сваког од ентитета укључује најмање по једну трећину, што је девет из ФБиХ, односно пет из РС.

У Парламент БиХ долази 14 посланика из РС, односно девет директно и пет преко компензационих листа, а из ФБиХ 21 директно, а седам преко компензације.

СНСД, према прелиминарним и непотпуним подацима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, је побједник са шест директних мандата, СДС има два, а надају се и трећем, док је ПДП-у сигуран један мандат. Посланика ће имати, како је потврђено “Гласу”, највјероватније и ДЕМОС, а мандат на основу компензације чекају Уједињена Српска, покрет Небојше Вукановића, СП и ДНС, док је неизвјесно да ли ће СДА имати мандат из РС овај пут.

- СНСД би тако са коалиционим партнерима могао да има сигурно више од десет посланика у Сарајеву, што је немогуће игнорисати - каже саговорник “Гласа” из Парламента БиХ.

СДА је, према прелиминарним и непотпуним подацима, побједник избора у ФБиХ и има девет сигурних мандата на нивоу БиХ, плус што рачунају да би могли то додатно да поправе. С друге стране, бошњачки блок у којем су СДП, Народ и правда, НЕС и Наша странка које су стале иза Дениса Бећировића (СДП) у побједи над Бакиром Изетбеговићем за мјесто бошњачког члана Предсједништва БиХ, у Парламенту БиХ за сада заједно имају мање посланика него СДА, а једнак број када им се додају они из ДФ-а, чији предсједник Жељко Комшић остаје у фотељи хрватског члана Предсједништва.

Директни мандати

* ФБиХ

СНСД                            9

СДП БиХ             4

ХДЗ БиХ             3

ДФ                       2

Народ и правда  1

НЕС                     1

Наша странка      1       

 

* Република Српска

СНСД                   6

СДС                     2

ПДП                     1

 

ХДЗ БиХ са осталим странкама са хрватским предзнаком је друга по снази странка у Представничком дому и као таква биће незаобилазан фактор кад на дневни ред дође формирање коалиције те Савјета министара БиХ, а већ је најављено да остају у партнерству са СНСД-ом Милорада Додика и да су те двије странке сада у позицији да бирају партнера у власти од бошњачких представника.

Тренутно још нема одговора на питање да ли ће то бити поново СДА као и у прошлим мандатима или блок који предводи СДП БиХ, из којег појединци, попут предсједника странке Народ и правда Елмедина Конаковића, наводе да је СДА на излазним вратима из власти на свим нивоима. Има и оних који кажу да треба сачекати коначне резултате и однос снага у Дому народа у ФБиХ, односно у Клубу Бошњака који је главни за избор делегата у другом парламентарном дому на заједничком нивоу власти.

- Треба сачекати и видјети капацитете партија у Дому народа у ФБиХ и на нивоу БиХ - рекао је за “Глас” Јасмин Емрић из НЕС-а.

Аналитичари упозоравају да треба имати у виду позицију ДФ-а, јер је лидер те странке Жељко Комшић поново у Предсједништву које даје сагласност на избор предсједавајућег Савјета министара. Према неписаном правилу, предсједавајући би у овом мандату требало да буде Хрват, односно кадар ХДЗ-а, странке која је освојила највише гласова и која је сигуран члан владајуће групације. Комшић је већ најавио да ће то тешко прихватити.

Изетбеговић је већ оцијенио, коментаришући то да опозиционе странке из Српске и ФБиХ намјеравају формирати власт на нивоу БиХ без СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, да је то немогућа мисија. Његова страначка колегиница Алма Чоло, која је изборила нови мандат у Представничком дому, за “Глас” наглашава да се надају да ће имати више од девет мандата.

- Мислим да ни СНСД ни ХДЗ неће бити избачени из будуће власти, али има аспирација странака које су се удружиле око Бећировића да власт на нивоу БиХ формирају без СДА. То им је жеља, али видјећемо. Логично би било и да нема власти без СДА, став ће заузети и врх странке, али ствари зависе и од СНСД-а и ХДЗ-а - истакла је Чоло.

МИП

Предсједник СНСД-а Милорад Додик каже да ће Српска инсистирати да има министра иностраних послова у новом сазиву Савјета министара и да је са ХДЗ-ом договорено да ће ићи заједно на нивоу БиХ.

- Опозиција у ФБиХ, ако нема нас и ХДЗ-а, не може направити власт, јер немају већину - рекао је Додик недавно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана