СНСД Братунац: Са Дедићем не желимо никакву сарадњу

Маријана Миљић Бјеловук
СНСД Братунац: Са Дедићем не желимо никакву сарадњу

БРАТУНАЦ - Изјаве потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића не доприносе суживоту људи у нашој локалној заједници, Републици Српској и самој БиХ, због чега ћемо затражити његову смјену.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Општинског одбора СНСД-а Братунац Марко Мркајић, који је осудио ратнохушкачке изјаве Дедића.

- Иницијатива за његову смјену није никакав удар на Бошњаке, већ на њега као појединца. Оно што је он урадио је неприхватљиво и ми са таквом човјеком не желимо убудуће имати никакву сарадњу. Због свега СНСД ће тражити да такав човјек не буде више потпредсједник локалног парламента - рекао је Мркајић.

Нагласио је и да ће са странкама које чине већину у братуначкој Скупштини одржати састанак на којем ће разговарати о смјени Дедића.

- Већину, поред одборника СНСД-а, чини и Уједињена Српска, ДНС, СДС, НДП, те СПС и два независна одборника. Не могу да прејудицирам да ли ће сви они бити за смјену Дедића. Имали смо увијек консензус код доношења одлука, тако да не сумњам да ће и сада бити другачије - казао је Мркајић и додао да би састанак са коалиционим партнерима требало да буде одржан данас.

Мркајић наглашава да ће иницијатива СНСД-а, без обзира на ставове других странака, отићи ка локалном парламенту, а да би на сједници Скупштине требало да буде разматрана до краја мјесеца.

Предсједник Удружења грађана “Источна алтернатива” РС Војин Павловић поднио је пријаву полицији у Братунцу против Дедића због ратне биографије, учешћа у злогласној јединици “Ел муџахедин” и пријетњи да би “клао све што носи српско име, па и дјецу”.

- Према информацијама из полиције, пријава је прослијеђена Тужилаштву. Тражићу и да правосудне институције преиспитају откуд Дедићу сазнања да је у Кравици остало много рањених Срба. Занима ме шта је било са тим људима, ко их је побио - рекао је “Гласу” Павловић.

С друге стране, из Тужилаштва су јуче поручили да још нису добили пријаву поводом Дедићевих ратнохушкачких изјава.

- Тужилаштво БиХ и Посебно одјељење за ратне злочине, заједно са полицијским и безбједносним институцијама и агенцијама, прате појаве у медијима и јавности које би могле указивати на информације о почињеним кривичним дјелима. Ако запримимо пријаву о наведеним догађајима, она ће бити прослијеђена у рад поступајућем тужиоцу - казали су “Гласу” у Тужилаштву БиХ. Дедић је за једну сарајевску телевизију говорио о свом учешћу у рату у који је отишао као малољетник да “брани БиХ од агресије”, те да је као припадник јединице “Ел муџахедин” био на Озрену.

Граорац: Шокантно

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је све оне који величају ратне злочине и позивају на рат потребно склонити са политичке сцене, а надлежне институције треба да спроведу истрагу и казне рушиоце будућности БиХ и народа у њој.

- О каквој заједничкој будућности да причамо, каквим заједничким циљевима треба да стремимо када смо скоро свакодневно шокирани изјавама, намјерама или активностима које долазе од појединаца из бошњачког корпуса - упитала је Граорчева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана