Сњежана Новаковић Бурсаћ, предсједавајућа Клуба СНСД-а у Парламенту БиХ: Понашање СДА води у нову блокаду

Ведрана Кулага Симић
Сњежана Новаковић Бурсаћ, предсједавајућа Клуба СНСД-а у Парламенту БиХ: Понашање СДА води у нову блокаду

СДА нема нити један разлог да блокира попуњавање позиције министра за људска права и избјеглице БиХ јер је јасно да припада кадру из Српске, али ако се упуте у те воде, то ће додатно закомпликовати односе и политичку ситуацију у БиХ, а кривци ће бити искључиво они.

Поручила је то за “Глас Српске” предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ која је упозорила да блокаде без разлога могу само погоршати односе унутар БиХ.

Представнички дом је по захтјеву предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије смијенио Милоша Лучића са позиције министра за људска права и избјеглице јер је ДНС, странка чији је члан, раскинула партнерство са СНСД-ом и владајућом коалицијом у Српској. Ту одлуку, како би ступила на снагу, треба сутра да потврде и делегати у Дому народа.

- Та позиција припада некоме из реда осталих из Републике Српске. И то је јасно. Имали смо већ на дјелу разна условљавања у протеклом периоду и то нас је довело у стање нефункционалности. Ко год има намјеру да блокира, нека се сматра одговорним за додатну нефункционалност институција - истакла је Новаковић Бурсаћ.

ГЛАС: Очекујете ли блокаде? Из СДА већ стижу изјаве из којих се може то наслутити, а упражњено мјесто министра иде им у корист, јер је на мјесту замјеника њихов кадар.

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Када се прича о блокади, не можемо причати само о једној институцији. Очито да су из СДА у јавност изашли са ставовима који нису, прије тога, ничим изазвани те показују своју намјеру условљавања. Ми немамо намјеру да прихватамо условљавања.

ГЛАС: На које ставове мислите?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Рекли су да не прихватају одређено име, а то име се још није званично ни појавило, а они већ излазе са ставовима у вези са тим именом. Невјероватно је то да унапријед најављујете неслагање, док још ни приједлога нема.

ГЛАС: Помињао се бивши градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. Да ли је било конкретних разговора са њим?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Не знам. Ако их је и било, нисам била дио тога, тако да не бих да то коментаришем. Како год било, тај приједлог треба да буде из СНСД-а и странака које су уз нас. Очекујем прихватање без условљавања. 

ГЛАС: Често се повлачи паралела да ће кадру из Републике Српске припасти Лучићева фотеља ако Сенад Братић (СДА) буде враћен на мјесто потпредсједника Народне скупштине РС ? Како гледате на то?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Нема ту паралеле. Ријеч је о различитим нивоима власти. СДА није учествовала у формирању Владе Републике Српске, нити је дио већине у Народној скупштини, а СНСД учествује у формирању Савјета министара БиХ. Према томе, то се не може поредити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана