Шмитово наметање закочиће европски пут БиХ

Срна
Шмитово наметање закочиће европски пут БиХ

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да ће ова странка иступити из процеса усвајања докумената неопходних за европски пут БиХ ако Кристијан Шмит наметне било шта.

"Уколико случајно донесе одлуку о имовини, која је неправна од самозваног лица, донијећемо одлуку о независности. Ово није условљавање, само желимо да радимо у складу са уставним надлежностима", рекао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да Српска не ради ништа што би урушило БиХ.

Додик је навео да је разумио и лидере осталих странака, партнера на нивоу БиХ, да сматрају да није прихватљиво да Шмит наметне било шта у вези са изборним процесом у БиХ.

Он сматра да би увођење обавезног гласања била интересантна пракса и да је потребно рашчистити све односе у вези са изборима, да буду фер и поштени.

"То не значи да претходни избори нису били такви. Имали смо међународне посматраче који су проглашавали да су избори овдје били фер и поштени уз мале неправилности, али не оне које би утицале на изборни процес", истакао је Додик.

Он је поновио да је Суд БиХ антиуставан и као такав производи одређене посљедице.

"Рекли смо да можемо да прихватимо Суд БиХ који ће одлучивати по законима које донесе Парламентарна скупштина БиХ... Морамо разграничити шта је надлежност тог суда", истакао је Додик.

Он је навео да није прихватљиво да Суд самостално одређује по којем ће закону одлучивати, већ да то искључиво може по закону који је усвојен у парламенту БиХ, те напоменуо да је видљив велики број злоупотреба, па и у случају против њега гдје се појављују три пута судије и то сва три из реда бошњачког народа.

"И сада ја треба да вјерујем у објективност и ту њихову лаж о неком апарату који одређује случајно ко је судија", рекао је Додик.

Он је поновио да Српска тражи да сједиште апелационог одјељења тог суда буде у Бањалуци, а да је главни разлог што се странци томе противе то што ће на тај начин изгубити утицај који имају на Суд БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана