Шмитове наменуте измјене Изборног закона од данас на снази

ГС
Шмитове наменуте измјене Изборног закона од данас на снази

САРАЈЕВО - Сви амандмани на Изборни закон БиХ које је 26. марта наметнуо Кристијан Шмит, кога у Српској не признају за високог представника, а који су се односили на увођење нових технологија у изборни процес и давања већих овлашћења Централној изборној комисији, ступили су на снагу.

У одлуци је назначено да Закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања на службеној интернетј страници ОХР-а, или првог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Босне и Херцеговине", који год од тих дана наступи раније.

С тим у вези све наметнуте одредбе су ступиле на снагу, пише Кликс.

Шмит је одлуком одредио увођење "изборних технологија" у процес гласања, а то се односи на скенере, видео надзор на биралиштима и електронску идентификацију бирача. Прије имплементације биће спроведен пилот пројекат у десет општина за овогодишње локалне изборе.

Одлуком је високи представник да овласти ЦИК-у да именује предсједнике и замјенике свих бирачких одбора у цијелој БиХ, који не смију бити чланови политичких странака бити обављати дужности у тијелима политичке странке. Остале чланове бирачких одбора и њихове замјенике именује општинска изборна комисија, на приједлог политичких субјеката.

Осим тога, извршена је и корекција дијела у вези с дјеловањем медија током изборне кампање. Шмит је тако наметнуо и неколико измјена које се тичу дјеловања онлајн медија односно "фантомских портала" који немају јасно дефинисану власничку и уредничку структуру. Овим би требала бити спријечена појава "ницања" портала уочи избора који су јасно опредијељени за једну политичку опцију.

Својим измјенама, Смит је забранио гласање за више од три особе са страначке листе, док је до сада тај број био неограничен.

Из Српске је након наметања амандмана поручено да законе у БиХ доносе Парламентарна скупштина БиХ, Народна скупштина Републике Српске и Парламент Федерације БиХ, а не ОХР или Кристијан Шмит.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 19. априла на посебној сједници Изборни закон Републике Српске, којим је, предвиђено, између осталог,  да ће изборе за органе власти у Републици Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана