Шмит: Резултате избора потврђује независна комисија, а не политичке странке

Агенције
Шмит: Резултате избора потврђује независна комисија, а не политичке странке

САРАЈЕВО - Кристијан Шмит поручио је на данашњој конференцији за новинаре побједницима избора да искористе своје четири године паметно и у духу узајамне сарадње за добро свих људи у овој земљи.

- Исто тако желим изразити забринутост због збивања у којима неки нису били у стању привхватити резултате, желим да се то схвати у свим дијеловима земље у свим ентитетима.  У здравим демократијама резултате потврђује независна комисија, а не политичке странке. Централна изборна комисија (ЦИК) организује изборе, пребројава гласове и на крају објављује резултате. Дискреционо право је ЦИК-а да истражи случајеве уколико се појаве одређене изборне неправилности - рекао је Шмит.

Додао је да не би требало бити пријетњи усмјерених према члановима ЦИК-а.

-Подстичем рад тужилаштва и судија у настојању да правду приведу и да истраже случајеве оних који су урадили одређене неправилности. Посао политичких странака није да само критикују ЦИК, они имају право да саслушају њихове стварне резултате, и најважнији посао је пружање подршке у брзом формирању власти на основу резултата изборних - додао је Шмит.

Шмит је рекао и да је потребно да БиХ преузме неколико реформи како би напредовала на свом путу ка ЕУ.

-У том смислу главни задатак представља рјешавање статуса државне имовине бивше државе Југославије. До сада сам био у прилици да видим да је БиХ једина бивша држава из Југославије која није ријешила ово важно питање.  На основу одлука мог претходника државна имовина се налази под забраном располагања која траје већ 17 година при чему се очекује прихватљиво рјешење државног парламента, а сви релевантни актери су се сложили да се ово питање мора рјешавати на савезном нивоу као што је истако и у Уставни суд. Ништа од тога се није догодило, подстичем државне и ентитетске органе власти да узајамно сарађују на овим питањима и то још прошле године, али све је било узалуд. Разочаравајуће је бити свједоком такве инертности. Али ја нисам овдје да будем разочаран него да радим - рекао је Шмит.

Додао је да је његово становиште о овом питању је познато те да се може видјети на страницама ОХР-а.

- Парламент БиХ мора коначно усвојити закон на државном нивоу који се тиче државне имовине. Да будем сасвим јасан, овдје се не ради о неким пословима иза кулиса као што неки настоје то да импутирају. Ради се једноставно о томе да политичари коначно морају да се покрену и да раде свој посао у оквиру државних институција. Обећавам да ћемо радити на одрживом, прихватљивом рјешењу, ништа мање нити ништа више од тога – истакао је Шмит.

Говорећи о одулукама које је наметнуо на дан избора, 2. октобра истакао је да су морале бити донесене и о њима је морало бити говора детаљно.

-Морам рећи да сам и ја незадовољан. Било би боље да су се домаћи политичари ангажовали у искреном дијалогу и рјешили ово питање, но резултат свих ових дискусија био је нула. Није било чак ни спремности да се договоре око првог корака који је финансирање избора. Морао сам интервенисати да би грађанима омогућио да изађу на изборе 2. октобра - нагласио је Шмидт.

Подцртао је да европски стандарди морају постати норма у БиХ и да људска и грађанска права морају бити гарантована за све грађане.

-Ја сам се побринуо за функционалност Ф БиХ. Нове судије Уставног суда су именоване. Препоручио бих свим политичарима да погледају листу задатака које се пред њима налазе. Суштина је да ја нисам овдје направио револуцију. Имао сам још идеја које сам хтио имплементирати, али сам морао поштовати Устав - подцртао је Шмит нагласивши да, „што се тиче Републике Српске мора нешто предузети и по том питању, али му је циљ у том тренутку био “побринути се за функционалност Федерације”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана