Шмит рекао да Додик не разумије Дејтонски споразум, овај му поручио да докаже да је високи представник

ГС
Шмит рекао да Додик не разумије Дејтонски споразум, овај му поручио да докаже да је високи представник

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Кристијан Шмит опет лажима покушава да ствари окрене наопачке и поручио му да јавно покаже резолуцију којом је потврђен и тако докаже да је високи представник.

-Али, то не постоји и он зна да се лажно представља - нагласио је Додик.

Он је истакао да то показује и одговор генералног секретара УН Антонија Гутереша јер ни он није потврдио да постоји таква резолуција Савјета безбједности.

-Ја не тумачим Дејтонски мировни споразум, већ га читам, а тамо у Анексу 10 пише да високог представника потврђује Савјет безбједности УН - навео је Додик на друштвеној мрежи "Икс".

Кристијан Шмит рекао је да предсједник Српске Милорад Додик "свјесно не разумије Дејтонски споразум" и да "крши" његову позицију.

-'То је у супротности с међународним правом. Иако је генерални секретар УН-а Антонио Гутереш јасно одговорио на писмо чланице Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић о мом избору, Додик то не признаје. Високи представник остаје институција међународе заједнице у циљу обезбјеђења мира у БиХ и ја то озбиљно схватам. Додику и његовим пријатељима желим да кажем да је боље да му пријатељски објасне каква је реалност, јер ради на томе да постане неподношљив у политичком смислу. Нека Додик не потцјењује одлучност међународне заједнице' - рекао је јуче Шмит, преноси Глас Америке.

Он је навео да је, према Дејтонском споразуму, БиХ ''носилац међународних надлежности, а не Република Српска, ФБиХ или Дистрикт Брчко''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана