Шмит послао посљедње упозорење за договор о новој влади ФБиХ

ГС
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - ФБиХ је заробљена између два политичка блока за власт и та ситуација се може и мора ријешити, поручио је данас Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника и позвао политичаре на коначни договор о формирању власти у ФБиХ.

Уколико се то не деси, Шмит је, како је рекао, опредијељен у намјери да се "испоштује воља народа".

-Ово је задњи позив да се политичари уразуме. Уставни рок за формирање Владе Федерације је истекао што значи да изборни резултати не могу бити у потпуности спроведени иако постоји подршка већине у оба дома Парламента Федерације за гласање о влади - рекао је Шмит.

Шмит је нагласио да наставак рада садашње Владе Федерације која је у техничком мандату не би било у складу са уобичајном демократском праксом и не би одражавало вољу бирача.

-Федерација се налази у политичком застоју, налази се у расцјепу између политичких блокова јер се овдје не ради о суштинском неслагању око структуре Федерације или улоге конститутивних народа и осталих. Овдје се ради о борби политичких странака за моћ, а не о борби за опстанак народа - поручио је Сцхмидт.

Нагласио је да конститутивни народи и остали имају своје мјесто на основу онога што је предвиђено у Утсаву и то је оно што се мора поштовати.

-Максималистички захтјеви, етно националистичке тактике застрашивања и неприхватање политичке реалности неће помоћи да Федерација крене напријед. Већина људи које сам упознао спремна је да иде напријед и да међусобно сарађује, само када би им неки политичари престали говорити да то не могу или не требају. Овај тренутни застој не може потрајати. Воља бирача која је изражена на октобарским изборима прошле године мора постати политичка стварност, у супротном демократија овдје нема смисла - истакао је Шмит.

Нагласио је да Федерација мора функционисати „јер нам је јака ФБиХ потребна за функционисање државе“.

На ванредну прес конференцију Шмит је позвао само камермане, тако да није било могућности да се постављају питања.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана