Шмит писао СБ УН, опет се обрушио на Српску и Додика

ГС
Шмит писао СБ УН, опет се обрушио на Српску и Додика

БАЊАЛУКА - Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника, поднио је Савјету безбједности најновији шестомјесечни извјештај у коме је, између осталог, оптужује Републику Српску, предвођену предсједником Милорадом Додиком да, како тврди, “активно подривају државу БиХ, њене надлежности и институције, а тиме и Дејтонски споразум”.

-Њихова пријетња да парализују државне органе блокирањем њиховог рада и доношења одлука пријетња је функционисању државе и њеној способности да обавља своје одговорности. Њихова пријетња да ће једнострано повући Републику Српску из уставног, правног и институционалног оквира државе - укључујући Оружане снаге БиХ и пореског, правосудног и изборног система БиХ – пријетња је успостављању паралелног оквира Републике Српске”, наводи се у извјештају Шмита.

Наводи да „сви политички чиниоци морају изразити своје безусловно поштовање према Дејтонском споразуму и БиХ, њеном државном суверенитету и територијалном интегритету“, које, како каже, дјелимично недостаје.

Шмит такође каже и да су странке владајуће коалиције у Републици Српској наставиле да организују протесте између два ентитета назване “Граница постоји”.

Шмит у извјештају оптужује Републику Српску и њено руководство за, како наводи, “незапамћен континуиран притисак на правосудне институције”.

-Осим промовисања укидања Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, владајућа коалиција Републике Српске подрива Уставни суд БиХ као чувара уставног и правног поретка БиХ. Представници владајуће коалиције Републике Српске отворено злоупотребљавају институције БиХ у остваривању тог циља - наводи Шмит у дијелу извјештаја.

Ако се, каже, Шмит наставе ове радње би “могле довести до де факто, ако не и де јуре, распуштања БиХ, што предсједник Републике Српске Милорад Додик стално заговара”.

-То би био сценарио с озбиљним посљедицама – навео је у извјештају који ће бити на дневном реду СБ УН”, пренијели су сарајевски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана