Шмит обавио косултације о наметању измjена Изборног закона

Г.С.
Шмит обавио косултације о наметању измjена Изборног закона

САРАЈЕВО - Њемачки дипломата Кристијан Шмит одржао је констултације са домаћим политичким актерима у вези са могућим наметањем измена Изборног закона БиХ прије Општих избора заказаних за 2. октобар, на чему су инсистирали Хрвати, а противе им се Бошњаци.

Хрвати су, између осталог, инсистирали на изменама Изборног закона којима се онемогућило бошњачкој већини у Федерацији БиХ да прегласавају њихове кандидате на изборима, прије свега за хрватског члана Предсједништва БиХ и још неке државне институције.

Шмит је консултације одржао и са лидером Демократске фронте и чланом Предсједништва БиХ Жељком Комшићем, који је управо на прошлим изборима као Хрват, изабран у то највише државно тијело гласовима Бошњака.

Како преноси сарајевски портал Вијести, из Комшићевог кабинета је саопштено да је на консултацијама закључено да ће они доставити канцеларији Високог представника БиХ захтеве за оцјеном уставности које се односе на изборни процес и Изборни закон БиХ.

"Наиме, члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић према Уставном суду Босне и Херцеговине упутио је захтјев за оцену уставности који се односи на начин одлучивања и надлежности домова народа, посебно са становишта покретања виталног интереса, који представља алат за блокаде, те апелацију др. Славена Ковачевића према Европском суду за људска права у Стразбуру која се тиче активног права гласа, односно начина избора у Заступнички дом Парламента БиХ, Домове народа и Предсједништво БиХ", стоји у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана