Шмит нема ништа са Даном Републике

Вељко Зељковић
Шмит нема ништа са Даном Републике

БАЊАЛУКА - Република Српска је вјечна, а 9. јануар - Дан Републике славиће се још величанственије без обзира на то да ли ће се то или не свидјети Кристијану Шмиту и западним амбасадорима.

Став је ово званичника Српске и актера на политичкој сцени након његове изјаве да је на органима за спровођење закона, Тужилаштву БиХ и полицији, да предузму одговарајуће законом прописане кораке, посебно у случајевима који се односе на јавне званичнике и државне службенике и њихово учешће у припреми или организацији прославе 9. јануара.

Коментаришући Шмитову изјаву да је прослава 9. јануара “јасан и директан пропуст у спровођењу одлука Уставног суда БиХ, као и одлука високог представника”, те да то, наводно, представља кривично дјело, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић каже како је апсурд да Шмит пријети због неизвршења одлука Уставног суда, а управо је тај исти Уставни суд још 2006. потврдио да неко да би био високи представник мора проћи процедуру именовања у Савјету безбједности УН.

- Како се срозала ова држава до самог дна, то је застрашујуће. Шмит је евидентно највећа препрека на европском путу БиХ, али и увођењу реда у држави која је у тоталном нереду - поручила је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић каже да се Дан Републике прославља као одраз жеље и воље народа Српске и нико не може укинути један од најзначајнијих датума у њеној историји, а све је засновано на правним актима. Сматра и да непризнати високи представник на овај начин покушава само да подигне температуру и унесе нове немире у БиХ, из само њему знаних разлога.

- Шмит покушава да безбједносну ситуацију доведе на ивицу усијања. Он је одговоран за све евентуалне сукобе и проблеме јер их он изазива. Једини који би се могао и који би требало да се препадне кривичне одговорности за сваки проблем који се деси јесте лажни високи представник - нагласио је Стевандић.

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић изјавио је да ће 9. јануара ићи у Бањалуку на прославу Дана Републике, а Шмиту је поручио да иде кући.

- Прославићемо величанствено овај датум, а мишљење Шмита ме не занима - рекао је Нешић.

Он је изразио увјерење да БиХ може опстати на принципима закона, правичности и правде, а не на принципима наметања закона од губернатора Шмита, који је колонијални управник.

- Не желим да у 21. вијеку будем роб никоме, па ни њемачком намјеснику Шмиту - поручио је Нешић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Милорад Којић каже да Шмит нема право да коментарише Дан Републике - 9. јануар, а камоли да пријети.

- Он се поставља у улогу полицајца, тужиоца, судије и свима нама би да пресуди и да забрани да обиљежавамо 9. јануар, који ће бити на величанствен начин обиљежен ове године - рекао је Којић поручујући му да своје фрустрације лијечи на неком другом.

Оцијенио је да Шмита вјероватно боли што Срби имају двије државе, те истакао да су Срби сложни и одлучни да очувају своје име и презиме.

Којићева партијска колегиница у Представничком дому Сања Вулић наводи да Шмит све више показује своје право лице и да је више него очигледно да му је омиљена књига “Мајн кампф” Адолфа Хитлера, а да своје сулуде идеје црпи из учења највећег нацистичког идеолога Алфреда Розенберга.

- Питам се да ли је лажни високи представник за Србе припремио и бијеле траке око руке да нам стави, а да нашег предсједника посредством нелегитимног Суда БиХ принесе као жртву својим политичким менторима из Сарајева - упитала је Вулићева.

Слично мишљење дијели и посланик у Представничком дому Мирослав Вујичић, поручујући да Шмит својим немуштим изјавама и тумачењима закона које је усвојила НСРС никада неће забранити Србима да обиљежавају 9. јануар - Дан Републике.

Шта је рекао

Кристијан Шмит је јуче упозорио да је прослава празника 9. јануара као Дана Републике Српске јасан и директан пропуст у спровођењу коначних и обавезујућих одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, као и одлука високог представника од 1. јула 2023. Упозорио је и да непоштовање одлука Уставног суда представља кривично дјело према Кривичном закону БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана