Шмит најавио наметање измјена Изборног закона, тврди да то није мијешање већ демократија

ГС
Шмит најавио наметање измјена Изборног закона, тврди да то није мијешање већ демократија

Нијемац Кристијан Шмит, кога у Федерацији БиХ признају за високог представника а у Републици Српској доживљавају као туристу, затражио је од Парламента БиХ да изгласа измјене Изборног закона БиХ.

Он је Парламенту БиХ дао и рок за поменуте измјене, и то у дијелу који се односи на тзв. интегритет избора, електронско бројање гласова и идентификацију гласача.

Ако се то не деси, "запријетио" је да ће он то урадити наметањем.

– Због тога данас говорим о томе да је овој мој посљедњи позив парламентарној структури да донесу одлуку сами. Ако не, ја ћу доћи до временских рокова, сматраћу да је ово непоштовање бирача. Апеловаћу на све, на странке, да се учврсти интегритет изборног процеса. Волио бих да домаћи органи нађу рјешење. Уколико то не буде случај, а то мора да се деси сада, не у наредном мјесецу, години – ја бих онда размислио. Ако до резултата не дође, онда не можемо зависити од неких обећања. Ове седмице се то мора урадити. Ако се то не уради, сви знају да има једна особа у граду која има ту надлежност, која има овлаштење да донесе такву одлуку. Не ради се о утицају, мијешању у парламент, него о јачању демократије – тврди Шмит.

Подсјећамо, сарајевски медији посљедњих неколико дана интензивно су писали о томе како ће Шмит измијенити Изборни закон БиХ. Имајући у виду да се измјене не врше у изборној години поменуто би требало бити донесено до краја децембра.

Конференција за медије била је затвореног типа, улаз је био дозвољен само фотографима и сниматељима али не и новинарима. То значи да Шмит, након што је саопштио оно што је планирао, није одговарао ни на каква додатна питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана