Шмит: Милановић да престане да вријеђа, Додик посебан случај

Танјуг
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Кристијан Шмит поручио је хрватском председнику Зорану Милановићу да би он, „као шеф једне државе, морао да се понаша пристојно и престане да вријеђа друге људе, па и њега“, а за српског члана Предсједништва Милорада Додика рекао да је „посебан случај“.

Шмит је то навео за Дојче веле, на питање да прокоментарише то што Додик доводи у питање његов легитимитет на позицији високог представника, као и оштре критике које је Милановић раније упутио на његов рачун.

Шмит је, одговарајући, како наводи Дојче веле, љутитим гласом рекао да Милановић њега „није критиковао“, већ увриједио.

-Морам да кажем да то не иде, та форма политичке комуникације која овде постоји. Чак и када је неко предсједник неке земље, од њега се очекује пристојност и поштовање према другом. Додик је, рекао бих, посебан случај, јер он ту реторику негује годинама. И они у Сарајеву који су дозволили себи да се мало потпале требало би да имају на уму, а ја то веома добро знам: ако више не буде високог представника онда нема ни стабилности - рекао је Шмит.

Он је додао да ће са те функције отићи тек када пут у европске интеграције буде обезбијеђен.

-Многи, међутим, по том питању не предузимају ништа. Умјесто што мене засипају увредама, боље би им било да раде, доносе законе и изналазе решења. Немам шта више да кажем о тој господи -  рекао је Шмит.

Милановић је прозивао Шмита јер не користи своја овлашћења како би наметнуо Изборни закон који би осигурао права Хрвата у БиХ, рекао је да је Шмит нелегално изабран на дужност високог представника и намјерно га називао погрешним именима.

Шмит је у интервјуу за Дојче веле рекао и да је одлука о техничким измјенама Изборног закона БиХ донијета је да би се спријечиле изборне преваре и да је она у складу са захтјевима Савјета Европе и Венецијанске комисије, која је дала своје приједлоге, а подржала ју је и Европска унија.

-Изборни закон за опште и слободне изборе у БиХ тек треба унаприједити када је ријеч о спречавању изборних превара, па су техничким измјенама закона повећане казне за оне који лажирају бројање гласова, шире говор мржње или покушавају да утичу на вољу бирача - изјавио је Шмит .

Политичке измјене је Шмит „ставио на чекање“, јер, према његовим ријечима, жели да извршној и законодавној власти БиХ пружи још једну, последњу шансу да оне измијене Изборни закон.

-За неколико недјеља ћемо се састати са представницима странака. А онда ћу видети има ли помака. А након избора би се требало даље разговарати на европском нивоу о томе када БиХ може да постане чланица ЕУ. Ако не могу да покажу напредак, онда ће то изазвати велика питања, и то не само у Бриселу. Управо сам зато и преузео иницијативу пред изборе. То је посљедња шанса, да тако кажем - навео је Шмит и додао да ће одлука о политичким измјенама Изборног закона постати извршна тек када је буде потписао.

Шмит очекује да ће одлука бити донијета до избора, до којих је остало још два мјесеца и подсјетио је да има извршна овлашћења, али да је одлучио да их још увијек не користи.

- Ја сада појачавам притисак. А онда ћемо видјети! Притом, требало би имати на уму да ја имам извршна овлашћења. Нисам одустао од њих. Само их овај пут нисам користио. Поставио сам услов и надам се још једном да своја овлашћења ни у једном тренутку нећу морати да користим. Надам се да сви желе да покажу да могу да учине нешто. И зато нисам потпуно без очекивања и без наде - изјавио је Шмит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана