Шмит иде на рапорт у Европски парламент, траже да објасни зашто је наметнуо измјене Изборног закона

ГС
Шмит иде на рапорт у Европски парламент, траже да објасни зашто је наметнуо измјене Изборног закона

БРИСЕЛ – Кристијан Шмит у наредним данима требао би отпутовати у Брисел гдје ће поднијети својеврсни рапорт Комитету за спољне послове Европског парламента о измјенама Изборног закона у БиХ.

Ову информацију потврдила је европарламентарка Тинеке Стрик која је појаснила да ће Шмит доћи у Брисел на захтјев групе парламентараца.

-На наш захтјев, Шмит ће се појавити пред Комитетом за спољне послове Европског парламента како би објаснио разлоге за доношење својих недемократских мјера - рекла је Стрик, преноси Кликс.

Недавно је 25 парламентараца из Њемачке, Француске и Холандије упутило писма у којима позивају ОХР да повуче своје одлуке које се односе на измјене Изборног закона БиХ.

-До оваквих реформи би требало доћи кроз демократски процес, а не наметањем ОХР-а - поручили су парламентарци.

У свом писму, парламентарци су навели како су незадовољни Шмитовом одлуком да недуго након затварања бирачких мјеста на Општим изборима,  2. октобра наметне измјене Изборног закона, као и измјене Устава ФБиХ, што је нужно за примјену измијењеног Изборног закона. Измјене се односе на делегирање у Дому народа Парламента ФБиХ.

-Дубоко смо незадовољни због тога што сте бонска овлашћења искористили на дан избора. Вашом одлуком десиле су се опсежне промјене у изборном систему у покушају да се деблокира политички процес (конституисање власти у ФБиХ). Чињеница је да су се измјене десиле тако да се утицало на изборне резултате, и то након што су избори одржани. То није пуно поштивање демократских права грађана БиХ. У страху смо да је овом одлуком створен потенцијални ризик да се дугорочно угрози ауторитет ОХР-а - упозорили су.

Подсјетили су Шмита на Анекс 3 Дејтонског мировног споразума који обавезује на то да избори требају бити одржани у складу с релевантним смјерницама ОЕБС-а.

-Смјерницама ОЕБС-а за измјене Изборног закона се налаже да се Изборни закон може промијенити довољно раније прије самих избора како би сви релевантни актери били информисани о изборним правилима. Измјенама Изборног закона у посљедњим тренуцима ствара се потенцијал да се наруши повјерење у изборни процес те умањи прилика да се на вријеме упозна с изборним правилима - напоменули су.

Парламентарци су позвали високог представника да размотри, како су навели, начин на који користи бонска овшћења, односно да то буде у складу са смјерницама ОЕБС-а. Сматрају да би ОЕБС требао дати мишљење о наметнутим измјенама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана