Шмит: Додику понос не дозвољава да схвати реалност

ГС
Шмит: Додику понос не дозвољава да схвати реалност

Кристијан Шмит је учестовао као панелиста на Дубровник Форуму, гдје је упитан о посљедњој употреби бонских овласти, "наставку провокација" предсједника РС Милорада Додика, те плановима о даљњим реакцијама по овом питању.

Шмит је на почетку обраћања нагласио да је институционална структура у Босни и Херцеговини данас боље него је била у претходним годинама, те да, успркос свему, вјерује у бољу будућност земље.

Но, говорећи о предсједнику РС, Милораду Додику, био је поприлично оштар.

“Не знам шта користи Милорад Додик, али чини се да је то дрога поноса која му не нуди везу са политичком реалности. Зато ми ово морамо да држимо под контролом”, навео је, мислећи на скорашњу употребу својих овлаштења када је поништио Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у РС, ван снаге ставио је Закон којим се забрањује објављивање одлука ОХР-а у Службеном гласнику РС, те прогласио измјене Кривичног закона БиХ на начин да ће се радње којима се нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.

Нагласио је како је овај пут Милорад Додик на агресиван начин тестирао Дејтон.

“Могу рећи да он живи у свијету снова. Он зна шта значи кршење Дејтона и Устава Босне и Херцеговине. Покушава да уништи Уставни суд за којег зна да је неопходан за европске интеграције. То је неприхватљиво”, подцртао је Шмит.

Ипак, истакао је како се и даље нада да ће предсједник СНСД-а схватити да и даље има прилику да покаже конструктивност.

“Надам се да ће се то све десити у наредним седмицама. Ми овдје не говоримо о релаксирању ставова. Ми овдје говоримо о акцији и реакцији. Ја сам ово морао урадити. Да сам прихватио у име међународне заједнице да неко ко не дозвољава одабир судија, да не прихвата њихове одлуке…то крши права свих грађана! Да ли бисмо прихватили да Додик покушава претворити РС у Транснистрију? То нећемо допустити!”, нагласио је оштро Шмит.

Истакао је како при овој мисији не очекује само подршку међународне заједнице, него и сусједних држава.

Подсјетимо, Додик је данас Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци поднио кривичну пријаву против Шмита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана