Служен помен Војиславу Горановићу, првој жртви рата у БиХ

Срна
Служен помен Војиславу Горановићу, првој жртви рата у БиХ

БРОД - У насељу Горњи Клакар у Броду, у кругу бивше фабрике грађевинског материјала "Грамат", данас је служен помен и одата почаст првој цивилној жртви рата у БиХ Војиславу Горановићу, кога је на радном мјесту у циглани убила артиљеријска граната испаљена са територије Хрватске 16. септембра 1991. године.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Радослав Кокић рекао је да Брод има обавезу да се сјећа и поштује лик инжењера Војислава Горановића, Србина поријеклом из села Дубица у општини Оџак, у којем је у Другом свјетском рату масовно поклано становништво.

"Познавали смо Војислава Горановића. Сама чињеница да је прије доласка у ову фабрику био директор Ливнице у `Ђури Ђаковићу` у Славонском Броду говори да се радило о образованом и стручном човјеку", рекао је Кокић.

Он је подсјетио и да најава рата на подручју Босанског Брода и Посавине почиње ратним дешавањима у Хрватској 1991. године, те да су септембра 1991. са подручја Славонског Клакара артиљеријом гранатирана српска села на подручју општине Босански Брод.

"Због непосредне близине Славонског Брода, српски народ у тадашњој општини Босански Брод осјетио је страхоте рата у ноћи између 15. и 16. септембра", рекао је Кокић и додао да је у јутарњим часовима 16. септембра 1991. године гранатирана циглана "Грамат" у Клакару и том приликом убијен на радном мјесту инжењер Војислав Горановић, који је и прва цивилна жртва рата у БиХ.

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да је Брод по много чему специфичан везано за Одбрамбено-отаџбински рат, па и по првој цивилној жртви рата.

"Тада је угашен живот младог стручњака који је доприносио друштву. Наша је обавеза да се сваке године окупљамо на овом мјесту, да окупимо његову породицу и да на млађе генерације пренесемо сјећање да нам се овако нешто никада не понови", рекао је Видић у изјави новинарима.

У знак сјећања, у кругу циглане постављена је спомен-плоча као трајно сјећање на 16. септембар и лик и дјело Војислава Горановића и симбол Војиног патриотског односа према отаџбини.

Испред спомен-плоче вијенце и цвијеће положили су чланови породице Горановић, заједничка делегација Борачке организације и општине Брод и други.

Двије улице у Броду добиле су назив у вези са догађајем из 1991. године - једна носи назив Војислава Горановића, а друга 16. септембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана