Служен помен хероју Милодрагу Мићи Станојевићу

Срна
Служен помен хероју Милодрагу Мићи Станојевићу

КОЗАРСКА ДУБИЦА - На православном гробљу код манастира Моштаница у Козарској Дубици служен је помен једном од највећих хероја Одбрамбено-отаџбинског рата Милодрагу Мићи Станојевићу, који је погинуо на данашњи дан 1991. године.

Помену, који је служио свештеник Бојан Ристић, присуствовала је Стојановићева породица, саборци, пријатељи и званичници из Козарске Дубице и Приједора.

 

Станојевић је био командир пјешадијске чете 43. моторизоване приједорске бригаде, а остао је упамћен по великој храбрости и бројним херојским дјелима.

 

Он је у октобру 1991. године на западнославонском ратишту сам заробио два непријатељска тенка и транспортер.

 

Погинуо је 23. новембра 1991. у 21. години у селу Корити код Липика. Имао је чин поручника бивше ЈНА.

 

Предсједник Борачке организације у Козарској Дубици Ненад Булић рекао је новинарима да је Станојевић један од највећих хероја Одбрамбено-отаџбинског рата, познат по бројним херојским дјелима о којим најбоље знају припадници 43. приједорске моторизоване бригаде.

 

- Најпознатије његово дјело је то што је сам на ратишту у Западној Славонији пресрео колону непријатељских борбених возила. Такво херојско дјело до сада није забиљежено и као војник могу одговорно да кажем да је то био задатак за једну противоклопну чету - рекао је Булић.

 

Мирјана Ћибић, сестра погинулог хероја, рекла је новинарима да је тешко ријечима описати тугу која се скупља већ 32 године.

 

- Онај ко је изгубио члана породице може да нас разумије, а сви остали могу са нама да саучествују. Вријеме не лијечи ништа, већ нас само научи да живимо са том тугом коју носимо, а какви су наши дани и ноћи то само ми знамо - веома су тужни - рекла је Ћибићева.

 

Потпредсједник Градске организације породица погинулих Приједор Славиша Кнегињић рекао је новинарима да сваке године долазе у Козарску Дубицу да одају почаст јунаку Милодрагу Станојевићу.

 

- У Кнешпољу и Козарској Дубици има неколико људи који су обиљежили Одбрамбено-отаџбински рат, као што су Тепић, Станојевић и Слијепчевић. Станојевић је био велики јунак, наш узор - рекао је Кнегињић и истакао да је одбрана линија на славонском ратишту била значајна за стварање Републике Српске.

 

Помену Станојевићу присуствовали су и посланици Народне партије Српске у Народној скупштини Републике Српске Драган Брдар и Бобана Ћибић.

 

За херојство и заслуге у рату, Станојевић је постхумно одликован Орденом Милоша Обилића, а по њему је названа и улица у Козарској Дубици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана