Службеници Парламента БиХ немају климу, кажу да је неиздрживо

Независне
Службеници Парламента БиХ немају климу, кажу да је неиздрживо

У згради Парламенту БиХ, у којој су смјештена и министарства у Савјету министара БиХ, али и канцеларије у којима раде бројни службеници заједничких институција, већ мјесецима влада пакао, јер климатизација уопште не ради, због чега су услови за особље неиздрживи, а најгоре од свега је то што је ријеч о дугогодишњем проблему којем се крај не назире.

Рекао је то за Независне новине радник у згради Парламента БиХ, који истиче да им је овог љета најтеже, јер је “ранијих година, у љетним мјесецима, клима понекад радила, или је бар дувала ‘колико-толико’, а сад никако и нимало”.

Притом истиче да све указује на то да проблем неће бити ријешен ни ове године, већ, у најбољем случају, тек догодине.

– Ми се кувамо у канцеларијама. Не можете дисати колико је вруће, неиздрживо је. За разлику од нас, који смо принуђени да радимо у овом ‘паклу’, остали се сналазе. Само да вас подсјетим, недавно је Савјет министара први пут засједао у Мостару. Знате ли зашто? Па зато да би избјегли врућине у овој згради – истиче извор.

Саговорник подсјећа да су паре за рјешавање овог проблема обезбијеђене, али им то тренутно ништа не значи, јер се још не назире датум када ће мајстори ући у ову зграду.

– А погледајте какве су температуре. Издржати се не може. Овдје су вам, уз нас, смјештена и оба дома парламента БиХ, потом бројне комисије, ту су сале за састанке итд. У најмању руку, ситуација је нехумана – наглашава саговорник који у овој згради ради.

За рјешавање овог проблема, како додаје, надлежна је Служба за заједничке послове институција БиХ.

– У згради су нехумани услови за рад, а стално и редовно раде они који ништа не одлучују и имају најниже плате. Руководство Службе за заједничке послове бави се само собом и својим ротацијама на мјесту директора, а од 2017. причају да се мора промијенити систем хлађења стар 45 година. Како ствари стоје, ни одобрена три милиона КМ неће бити довољна да они ураде свој посао – прича огорчени радник.

Раденко Мирковић, предсједник Самосталног синдиката државних службеника и запосленика у институцијама БиХ, каже да су притужбе оправдане.

– Клима заиста не ради дуже вријеме. Требало би да се издвоје средства да се уради комплетна климатизација, али ја колико водим, ово љето – мрка капа од тога – каже Мирковић.

Надлежни, каже, већ дуже вријеме причају да ће то бити ријешено. И требало је, поручује, то давно урадити.

“Катастрофално на 40 степени”

– Катастрофално је на 40 степени у канцеларијама сједити. Човјек који вам је то рекао је у праву 100 одсто – наглашава Мирковић.

Испричао нам је и за проблем који имају синдикалци који су смјештени у овој згради.

– Канцеларија Синдиката је на 4. спрату и у њој нема ни прозора ни вањског зида да можемо прикопчати климу коју бисмо купили ми као синдикат. А не можемо наћи нигдје ону покретну климу коју можемо користити унутра. Ето, све сам вам рекао – истиче Мирковић.

Из Службе за заједничке послове институција БиХ су се, средином прошлог мјесеца, обратили, између осталих, предсједавајућим оба дома парламента БиХ, предсједавајућој Савјета министара БиХ Борјани Кришто и осталим институцијама са сједиштем у овој згради, те детаљно образложили овај проблем.

– Постојећи систем климатизације је изван функције због непостојања расхладног медија, фреона Р11 који је из еколошких разлога забрањен у ЕУ и више се не производи, нити се може набавити на тржишту”, наведено је у допису у којем Служба тврди да је благовремено предузела “све активности у складу са својим могућностима и надлежностима како би био ријешен овај проблем.

Из Службе за заједничке послове институција БиХ надаље додају да су у току 2021, 2022. и 2023. овај пројекат уврштавали у пројекте јавних инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана