Службеници о уређењу државе уче из скрипата

Свјетлана Тадић
Службеници о уређењу државе уче из скрипата

БAЊAЛУКA - Службеници у институцијама БиХ немају основна знања о уређењу БиХ, јер се за полагање стручног испита спремају учећи из скрипата, а не из приручника као што се ради у свим земљама региона.

Изјавио је то "Гласу Српске" члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламента БиХ Петар Кунић, који је од Савјета министара БиХ затражио објашњење о начину полагања стручног испита за службенике институција БиХ.

Он каже да не постоји приручник из којег би кандидати учили за испит.

- Постоје скрипта која не садрже материју која би се требала полагати - казао је Кунић, који је и члан Комисије за полагање стручних испита у Републици Српској.

Он је додао да Република Српска, за разлику од БиХ, има приручник који је урађен по узору на приручнике у Србији, Хрватској и другим земаља региона.

- Затражио сам да се стручни испит уједначи зато што РС не може да призна испите који се полажу на нивоу БиХ, јер они не обухватају садржаје који се захтијевају у модерној и савременој управи - истакао је Кунић.

Према његовим ријечима, стручни испит на нивоу БиХ је непотпун и неорганизован, због чега је потребно створити нове основе и донијети приручник за полагање испита. Кунић сматра да се полагање испита мора организовати само у Aгенцији за државну службу БиХ, чији је основни задатак да спроводи процедуре избора и едукације државних службеника.

- Имамо ситуацију да то ради и Министарство правде БиХ и то води закључку да на полагање стручног испита утиче политика, јер министар има полтронат над полагањем стручних испита - истакао је Кунић.

У одговору који је Савјет министара БиХ упутио Кунићу, а који је у посједу "Гласа Српске", наводи се да је на приједлог Министарства правде донесена одлука о условима и начину полагања стручног испита.

- При избору задатака за писмени дио стручног испита кандидатима се дају задаци прилагођени стручној спреми - наводи се у одговору и додаје да се на усменом испиту кандидат испитује о уставном систему, основама управе, управном поступку и спору, радном односу и канцеларијском пословању.

Кандидату који је положио стручни испит Министарство правде БиХ издаје увјерење о положеном испиту.

Поред ове одлуке, касније је донесен и програм стручног испита у којем се дефинишу другачија питања за полагање која, између осталог, обухватају и европске интеграције.

Поред тога, полагање организује и Aгенција за државну управу БиХ. Овај испит Aгенција спроводи као дио јавног конкурса, а он подразумијева провјеру знања кандидата за државне службенике из готово истих области, као и приликом полагања испита у Министарству правде. За овај испит потврду о пролазу даје Aгенција за државну управу БиХ.

У Савјету министара су навели да је припремљен приручник за полагање стручног испита и да се налази у завршној фази израде, односно да прије штампања треба да прође рецензију.

Злоупотребе

Кунић сматра да садашњи начин полагања стручног испита у БиХ омогућава различите злоупотребе при запошљавању.

- Службеници БиХ, који су прошли стручни испит, немају основна знања о државном уређењу БиХ, а стручност, професионалност и деполитизација су савремени стандарди који се траже за запослене у државним институцијама - истакао је Кунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана