Служба за заједничке послове на иће и пиће потрошила 1,3 милиона КМ

Вељко Зељковић
Служба за заједничке послове на иће и пиће потрошила 1,3 милиона КМ

САРАЈЕВО - Служба за заједничке послове БиХ потрошила је током прошле године око 1,7 милиона марака на набавку материјала од чега се 80 одсто односи на куповину хране, пића и дезинфекционих средстава.

Наводи се ово у анализи финансијског извјештаја ове службе која се бави “опслуживањем” свих других заједничких институција на државном нивоу те истиче да су ови трошкови за 40 одсто већи него 2022. године, а што је на крају довело до тога да је само на куповину храну и пиће утрошено 1,3 милиона марака. Како је појашњено, до тог је дошло не само због раста цијена, већ и повећаног обима услуга, односно корисника.

Друштвеним мрежама недавно је кружио цјеновник ресторана који је смјештен у Парламенту БиХ, а из ког се могло видјети да телећа супа кошта једну марку, сендвич са говеђим пршутом три, а ћурећи стек у сосу - четири КМ. Салате су око једне марке, а колачи 1,5 КМ, што је четири-пет пута мање него што обични смртници плаћају.

Значајан дио новца отишао је и на накнаде трошкова запослених, који су износили 2,57 милиона. Када су у питању трошкови доласка на посао они су износили 691.000 марака, 113.000 више него 2022. године. Издвајања по овој ставци су увећана у септембру прошле године и то за 20 одсто, што је обухватило све запослене, осим директора и два замјеника ове службе, који на основу одлуке о коришћењу службених возила имају право располагања на истим током 24 сата.

Када су у питању накнаде за топли оброк оне су износиле 1,13 милиона. Баш као и у случају превоза и оне су увећане за 20 одсто у септембру прошле године. Кеса је одријешена и код одлазака у пензију. Око 90.000 марака утрошено је на одлазак 12 запослених, којима је стављен завршни печат у радне књижице.

Милиони су утрошени и на плаћање рачуна за утрошену електричну енергију и комуналне услуге. Ово је, како се истиче у овом извјештају, највећи и најбитнији трошак који ова служба има на годишњем ниову - који је током прошле године износио три милиона марака.

У извјештају се наводи и да су запослени у заједничким институцијама имали великих проблема због недостатка паркинг-простора те је током 2023. године за закуп нових мјеста за паркирање издвојено 113.000 марака.

Када су у питању капитални пројекти, који су у надлежности ове службе, један од највећих је замјена постојећег система климатизације - гријања и хлађења на објектима заједничких институција. Овај посао требало би да кошта око три милиона марака, а завршетак радова требало би да буде током наредне године.

Попис имовине

Према извршеном попису за прошлу годину вриједност имовине и сталних средстава износи 163,7 милиона, од чега се на зграде заједничких институција, закључно са крајем прошле године,  односи 151 милион. Намјештај је процијењен на четири милиона, а угоститељска опрема на нешто мање од 1,9 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана