Служба за послове са странцима: Шмит је у БиХ ушао као њемачки дипломата

Танјуг
Служба за послове са странцима: Шмит је у БиХ ушао као њемачки дипломата

Кристијан Шмит ушао је у БиХ као њемачки дипломата, а не као дипломата Уједињених нација, потврђено је из Службе за послове са странцима БиХ.

"То је јасан доказ да Шмит није високи представник у Босни и Херцеговини", рекао је директор ове службе Жарко Лакета, преноси РТРС.

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић, очекује од Тужилаштва БиХ да спроведе истрагу о Шмитовом нелегалном боравку у БиХ, а правници питају да ли ће Њемачка одговарати због тога што је њихов држављанин нелегално измијенио Кривични закон БиХ и урушио уставни поредак БиХ.

"Кристијан Шмит је ушао у БиХ као њемачки дипломата, што је још једна потврда да Шмит није високи представник у БиХ јер Уједињене нације нису потврдиле његов мандат", указао је директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета и предочио да својим неовлашћеним активностима Шмит урушава уставни поредак БиХ.

Он је потврдио да ће сваки представник Републике Српске у институцијама БиХ по закону штитити интересе Републике Српске и предсједника Милорада Додика.

"Нећемо дозволити класичну замјену теза, јер тренутно ми смо једини који штите Дејтонски мировни споразум", рекао је Лакета.

Информација службе за послове са странцима и раније достављени подаци безбједносних агенција о Шмитовом лажном представљању и незаконитом уношењу оружја у БиХ, требало би да буду и више него довољан аргумент за тужилаштво да истражи његов боравак у БиХ.

"Очекујем да тужилаштво спроведе истрагу против господина Шмита, да утврди (чињенице) и да обавијести јавност о резултатима. Очекујем да реагују и друге безбједносне агенције и све друге агенције у БиХ које имају везу са боравком господина Шмита у БиХ", рекао је министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић.

Према најновијим информацијама, Тужилаштво БиХ је одредило тужиоца на основу података безбједносних агенција достављених прије непуних тридесет дана, али за спровођење истраге се чекају додатни докази СИПА о почињеном кривичном дјелу.

Још се чека и одговор директора СИПА Дарка Ћулума да ли је агенција доставила те доказе и да ли је за њега лично Кристијан Шмит високи представник.

У међувремену, правници упозоравају да грађанин Њемачке није могао да измијени Кривични закон БиХ по којем се суди предсједнику Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана