Служба предсједника: МУП-у пријављен лажни Додиков интервју настао употребом AI

ГС
Служба предсједника: МУП-у пријављен лажни Додиков интервју настао употребом AI

БАЊАЛУКА – Службa предсједника Републике Српске саопштила је да су недавно обавијестили Министарство унутрашњих послова (МУП) да се на друштвеној мрежи “Икс” (бивши Твитер) појавио измишљени снимак, највјероватније настао употребом вјештачке интелигенције (AI), наводног гостовања предсједника Републике Милорада Додика на Радију Републике Српске.

Из Службе предсједника нагласили су да је садржај снимка наводног гостовања Додика апсолутно лажан, те да су МУП обавијестили како би била спријечена његова даља репродукција и дијељење.

У саопштењу се додаје да Служба предсједника, као ни сам предсједник Додик нити су квалификовали дјело, нити је затражено од МУП-да подноси или не подноси пријаву, већ да дјелује у складу са својим овлашћењима.

- Наглашавамо да садржај снимка не одговара истини, као што је и апсолутна неистина писање портала „Капитал“ да је предсједник Додик поднио кривичну пријаву – наводи Служба у саопштењу.

Портал Капитал је објавио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик први је у Бањалуци искористио недавно усвојене измјене Кривичног законика Републике Српске и поднио кривичну пријаву за клевету.

Навели су им у Окружном јавном тужилаштву Бањалука потврдили да су од ступања на снагу посљедњих измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске запримили једну пријаву.

-Пријава је достављена од стране Министарства унутрашњих послова Српске, односно Службе предсједника РС, против НН (непознатог лица) за кривично дјело Клевета из члана 208.а. КЗ РС - рекли су у Окружном јавном тужилаштву Бањалука, како наводи  Капитал.

Из Службе предсједника Републике су то демантовали и навели су да је ријеч о грубој неистини с циљем дезинформисања јавности.

- Подсјећамо уредништво и новинаре наведеног портал да су у Републици Српској створени услови за објективно и истинито информисање, те да приликом обављања свог посла његују високе стандарде професионалног, одговорног и непристрасног новинарства, а не да износе грубе неистине . наглашава се у саопштењу.

У  Српској су усвојене измјене Кривичног законика Републике Српске, којима је клевета постала кривично дјело, упркос противљењу великог дијела стручне јавности, новинарских удружења, невладиних организација које се баве људским правима, како домаћих, тако и међународних, те многих других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана