Случај “Вареш” открива цијену поданичке политике

Вељко Зељковић
Случај “Вареш” открива цијену поданичке политике

БАЊАЛУКА - Давање шумског земљишта у Варешу у ФБиХ британској компанији “Адријатик металс”, без иједне сагласности надлежних институција, вјероватно најбоље илуструје шта би било са скоро цјелокупном имовином Републике Српске, ако би којим случајем била уписана на БиХ.

Упозорава на ово правник Огњен Тадић, наводећи да је то један од главних мотива због којих Кристијан Шмит, али и поједини инострани амбасадори у БиХ, међу којима је најгласнији амерички амбасадор Мајкл Марфи, толико инсистирају на томе да се имовина ентитета пренесе на ниво БиХ, односно поданички ниво, на којем би се онда одлучивало ко и како може с њом управљати.

- Желе направити услове да лакше дођу до природних ресурса, с којима БиХ обилује. Нажалост већина бошњачких политичара има тај један поданички менталитет. И те поданичке структуре се сада поново утркују да удовоље што више странцима, а како би могли нешто политички да ушићаре. Када видимо шта се све дешава у Федерацији БиХ, а с обзиром на тај све очигледнији поданички менталитет људи који се представљају као вође Бошњака, најбоље би било да званичници Републике Српске с њима више не разговарају, већ са њиховим иностраним газдама - каже за “Глас Српске” Тадић.

Он се запитао шта од једне такве поданичке политике имају обични људи који живе у ФБиХ, Сарајеву или Варешу, који су гласали за њих. Сматра да корист, и то само привидну и тренутну, имају само они који су први међу тим политичким поданицима, поредећи ову данашњу ситуацију у БиХ са оном из времена Турске, али и Аустроугарске.

Наводи и да се због тога блокирају велики инфрастуктурни пројекти у Српској, посебно они енергетски. У том свјетлу, истиче, треба посматрати и настојања америчког амбасадора који преко својих поданика у Предсједништву БиХ покушава “сугерисати” гдје ће бити ново сједиште гасног оператера у ФБиХ.

Да се иза питања имовине крију интереси прије свега великих компанија може се видјети и на примјеру приче у вези са гасификацијом БиХ.

Иза упозорења Марфија како се БиХ треба ријешити зависности од јефтиног руског гаса, крије се интерес америчких компанија које у луку Омишаљ, у Хрватску допремају свој далеко скупљи укапљени ЛНГ гас.

У којем правцу све иде може се видјети и иза “добронамјерних сугестија” америчког амбасадора, упућених на адресу Владе ФБиХ, да изврши приватизацију свих јавних предузећа да би била обезбијеђена њихова функционалност.

Према оцјенама појединих аналитичара, бошњачки политичари, који пристају на једну такву игру појединих међународних званичника, свјесно или не, својом поданичком политиком остављају своје грађане без вриједних ресурса, а што се може видјети и на наведеном примјеру британске компаније која је у Варешу извршила готово голу сјечу.

Додик: Црвена линија

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је јуче свим онима који раде на одузимању надлежности ентитетима да неће дозволити унитаризацију БиХ и умањивање републичких надлежности.

Он је упозорио да је, када је у питању евентуално институционално отимање имовине, Српска спремна да крене ка путу независности у складу са одлукама надлежних институција.

- Може се очекивати да ће нелегитимна структура у бези са Кристијаном Шмитом покушати неке ствари да уради са имовином Српске, али за нас је јасно да је то линија која неће бити пређена. Жао нам је што на бошњачкој страни нема изразите политичке и аутономне структуре која је спремна да разговара о будућности БиХ, већ је усмјерена на очекивања која треба за њих да ураде странци - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана