Слогани партија из ФБиХ не крију да желе унитарну државу

Ведрана Кулага Симић
Слогани партија из ФБиХ не крију да желе унитарну државу

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Предизборна кампања у Републици Српској и ФБиХ пред октобарске изборе протиче прилично мирно и без оштре реторике, а из политичких порука на основу којих партије крче пут до власти је очигледно да је Бањалука махом усмјерена ка Српској, док су појединци из Сарајева чак и за “предсједника БиХ”.

Већина политичких странака са сједиштем у Српској је изабрала слогане у којима доминира управо ријеч “Српска” чиме је, према оцјенама стручњака, показано на чему им је фокус, а при томе у досадашњем току предизборне кампање није се ни чуло много о плановима на нивоу БиХ.

С друге стране, и кључне политичке партије унутар бошњачког и хрватског блока у ФБиХ махом су говориле о напретку, повјерењу и сигурности које су им у изборним платформама, али и о БиХ у нешто другачијем облику.

Иако је општепознато да БиХ нема предсједника, већ Предсједништво у којем сједе три члана - два из ФБиХ и један из Републике Српске, предсједник СДА Бакир Изетбеговић, који је кандидат управо за позицију у тој институцији, одлучио је да на изборном плакату, уз његово име и презиме, стоје ријечи “за предсједника БиХ”.

Слоган СДП-а БиХ, чији је кандидат за Предсједништво Денис Бећировић, је “Да сване дан”, Демократска фронта Жељка Комшића је, што се до сада и видјело у пракси, “за грађанску државу”, а ХДЗ БиХ иде са поруком која гласи “Заједништвом до побједе”.

Политиколог из Источног Сарајева Филип Матић каже за “Глас Српске” да је из слогана с обје стране међуентитетске линије од почетка видљиво да је фокус на националним темама.

- Већина политичких партија из Српске се фокусира на Српску, па чак и СДС са слоганом “Живјећеш боље”, јер додају да ће бити боље у Српској уз њих, а у ФБиХ је упакована национална политика, односно бошњачка која је веома агресивна, било да се ради о СДА или квазиграђанским партијама као што су ДФ, Наша странка и друге из којих позивају на ту грађанску БиХ која значи, ни мање ни више, него мајоризацију друга два народа и то много већу него што је тренутно видљиво у ФБиХ - истакао је Матић.

И док је српска национална политика усмјерена, додаје, на очување Српске и поштовање свих народа у БиХ, с друге стране, Бошњаци поручују да желе да мијењају уређење и односе у земљи.

- “За предсједника БиХ” сасвим јасно и отворено говори за шта се залажу и шта им је циљ - један предсједник БиХ - рекао је Матић додавши да ХДЗ и остале хрватске странке махом бирачима поручују да ће се борити за права која имају на папиру, али не и у пракси у Федерацији, али и БиХ.

Социолог и редовни професор на Универзитету у Источном Сарајеву Драго Вуковић истиче да је кампања и тест шире политике.

- Био сам у Сарајеву и увидио да се преко порука и билборба може видјети идеја будуће државе коју заговора бошњачка компонента. Гори билборд од Изетбеговићевог је Комшићев, гдје стоји “За грађанску БиХ”. Ниједна од тих порука не подразумијева постојање Републике Српске - истакао је Вуковић за “Глас”.

Додаје да то и није ништа ново, али да добија додатно на снази током предизборне кампање и служи као мамац за бираче.

- Ипак, бојим се да смо у великом проблему као држава БиХ, посебно као Република Српска, јер се пројекат наметања јединствене, централизоване и унитарне државе намеће и изнутра - закључио је Вуковић.

Општи избори у БиХ расписани су за 2. октобар, а зелено свјетло за учешће је добио рекордан број политичких субјеката.

“Јака и паметна”

Филип Матић је истакао да има и другачијих слогана, као што је онај СББ-а који гласи “Јака, успјешна и паметна БиХ”.

- Њихова кампања је, колико сам видио, базирана на високошколованим кандидатима и нису се бавили грађанским и етничким концептом - истакао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана